Бормашини

 1. Какви типове свредла се използват за различните материали?

  Изборът на типа свредло зависи от това, какъв материал искате да пробивате. Има три вида свредла:
 2. 1) Свредла за метал

  Свредлата за метал със слабо заострен връх са подходящи за цветни метали. Това включва алуминий, мед, месинг, цинк, желязо и не неръждаеми стомани. За неръждаеми стомани се използват свредла от кобалтова сплав (инструментална стомана – High Speed Steel – HSS-E) или даже свредла с титаново покритие. Те са по-скъпи от нормалните HSS свредла, но позволяват пробиване в специални стомани без висока степен на износване на свредлото.
 3. 2) Свредла за дърво

  Те имат дълъг центриращ връх с два шипа за предварително изрязване и са много подходящи за пробиване на гладки отвори в дърво.
 4. 3) Свредла за бетон

  Те се използват за пробиване в зидария и бетон в комбинация с ударна бормашина или ротационен перфоратор (за пробиване в бетон е необходим ротационен перфоратор). Ако обаче стената е направена от газобетон, се извършва пробиване с нормална бормашина, без да се използва ударно действие. Същото важи и за порести тухли и облицовани стени. За пробиване в такива материали се използват свредла за бетон със заварени на върха пластинки от волфрамов карбид (видиеви бургии).