История

Как започна всичко...

1921

Всичко започва през 1921 г., когато изобретателят Едмънд Мичъл наблюдава работата в блок със захарна тръстика в Луизиана, Америка. Там той вижда как работниците използват мачете, за да си проправят път на ръка през дебелата и жилава захарна тръстика. Тежка и изморителна за гръбнака работа. Виждайки това, на Мичъл му идва мисълта, че трябва да има и по-лесен начин. И тази мисъл довежда по-късно до началото на Skil Corporation.

По-късно в работилницата си в Ню Орлиънс той разработва механизирано мачете. Но за да проработи замисълът, острието трябва някакси да се върти. Не след дълго той започва да усъвършенства първоначалната си идея и през 1923 г. разработва първия в света електрически ръчен трион. Вестник в Ню Орлиънс отразява в кратка статия изобретението му.

Джоузеф Съливан, разработващ нови обработваеми земи, прочел статията по време на път от Минеаполис към Флорида. Помислил си, че това изглежда добра идея, и отишъл право в Ню Орлиънс, за да издири Едмънд Мичъл.

1924

След допълнителни подобрения на електрическия ръчен трион през 1924 г. е основана "The Michel Electric Handsaw Company" от Едмънд Мичъл и Джоузеф Съливан. Те наричат революционния трион "Skilsaw" ("Сръчен трион").

1926

Едмънд Мичъл желае да продължи с това, което обича най-много да прави: да изобретява разни неща. Затова напуска компанията през 1926 г. През същата година името "The Michel Electric Handsaw Company" е променено на "SKILSAW Incorporated". А към края на годината вече има произведени 2000 циркуляра.

1928

През тази година за първи път се използва отлят алуминий при производството на електрически инструменти. SKIL е пионер в използването на алуминий, с който инструментите стават по-леки и по-здрави. Същевременно са направени и множество подобрения по отношение на безопасността. Първият преносим електрически циркуляр, "Model E", е разработен през 1928 г.

1934

След години на продажби само на циркуляри SKIL представя първите си електрически бормашини през 1934 г.

1936

През 1936 г. SKIL стартира застрахователна и пенсионна програма за служителите си. За времето си това е едно много прогресивно развитие, тъй като заетостта е все още слаба и компаниите не предоставят на служителите си никакви допълнителни придобивки.

1937

Циркулярът "Model 77", предвиден да бъде флагмански продукт на SKIL, е произведен за първи път през 1937 г. Този инструмент е здрав и надежден и скоро става стандарт в отрасъла. Търговците го наричат най-добрият преносим електрически трион по това време.

1947

Гамата продукти на SKIL е разширена и с други изделия, като електрически отвертки, механизирани гаечни ключове, електрически бормашини и къртачи, шлайфмашини, моторни косачки, различни видове циркуляри и богат избор от приспособления!

1952

Името на компанията "SKILSAW Incorporated" е променено на "Skil Corporation", като отражение на множеството различни продукти и стотиците модели, които тя произвежда. Името "SKILSAW" е регистрирано като търговска марка на компанията.

1961

В резултат на положителните експортни резултати SKIL решава да основе своя организация в Европа и така през 1961 г. отваря врати Skil Nederland N.V. в Бреда (Холандия). Джон Съливан, внукът на основателя Джоузеф Съливан, е назначен за главен директор. Към края на същата година SKIL разширява дейността си с множество търговски офиси в цяла Европа. Центърът в Бреда става централен офис за Европа, като обслужва целия пазар на континента.

1966

Болтън Съливан, синът на съоснователя Джоузеф Съливан, посещава главния офис на SKIL в Бреда. А през същата 1966 г. е произведен 10-милионният електрически инструмент на SKIL.

1996

През 1996 г. SKIL става собственост на Robert Bosch GmbH.

2008

SKIL Europe представя своята гама продукти "SKIL Masters". Това означава, че покрай продуктите за домашния майстор SKIL Europe вече предлага и гама инструменти за професионалните потребители.

2011

Градинските инструменти на SKIL са представени наново в Европа. Цялата гама от продукти за градината се отличава с уникалната система на SKIL "Easy Storage System" ("Лесно съхранение") за удобно и компактно съхранение на инструментите.

2017

През 2017 г. SKIL беше придобита от Chervon (HK) Ltd. Основна мисия на Chervon е непрекъснато да създава иновационни продукти, което напълно съвпада със съсредоточаването на SKIL върху разработване на интелигентни продукти, които са на достъпна цена и лесни за използване.