Зазимяване на ливадата

84% of 100%
Важно е да обработите правилно ливадата, за да е в безопасност през цялата зима. Направете го както трябва и след това с месеци няма да трябва да си помръднете пръста. Прочетете тук как да подготвите ливадата си за зимата.
 1. Стъпка 1: Изчистете всички листа и друга биомаса от ливадата

  Започнете с почистване на листата и другата биомаса, например клонки, от ливадата. С духалка за листа ще свършите бързо тази работа. Наред с (мъртвите) листа, духалката за листа може да засмуква и нарязва дребни отпадъци от подрязването. Те се напластяват в торба, която после може лесно да бъде изхвърлена.
 2. Стъпка 2: Окосете ливадата за още един последен път преди зимата

  Можете да продължите да косите ливадата, докато не забележите, че тревата е спряла да расте. Последното косене за годината ще е към края на октомври. Съветваме ви да косите до около 4 см (1,5 инча) височина. Ако оставите тревата малко по-висока през зимата, тя ще е по-устойчива на появата на мъх.
 3. Стъпка 3: Премахване на мъха

  Разрохкването на ливадата през есента е препоръчително, ако през лятото сте забелязали поява на мъх. Някое специализирано градинско гребло лесно ще отстрани мъха от ливадата. След това просто съберете мъха с греблото и го изхвърлете. Премахването на мъха осигурява на тревата повече светлина и кислород. Хранителните вещества могат да достигат по-лесно до тревата, което е от първостепенна важност през есента и зимата.
 4. Стъпка 4: Варосване

  За да се справите по-ефективно с мъха и плевелите през зимата, проверете киселинността (стойността на pH) на почвата. Бихте могли да се сдобиете с комплект за тест на почвата от градинските центрове.

  Ако стойността на pH е много ниска, тревата няма да може да поема всички нужни ѝ хранителни вещества и ще расте по-бавно. Това дава възможност на мъха да прорасте между тревата. Варта ще повиши стойността на pH на почвата и тя ще бъде по-слабо кисела. Използвайте специална вар за градини и я разпръскайте равномерно с идването на зимата. При желание може да повторите процедурата в средата на зимата. Можете да варосвате дори когато има сняг. Варта ще попие в почвата с топенето на снега.

 5. Стъпка 5: Торене

  Можете да наторите ливадата за последен път преди зимата около 6 седмици след варосването. Допълнителните хранителни вещества в почвата осигуряват по-добра защита от заболявания, ускоряват възстановяването на тревата и намаляват вероятността от поява на мъх през зимата.

  Предлагат се различни видове торове. Те се делят на две основни групи: органични и изкуствени торове. Изкуствените торове са по-евтини от органичните и съдържат всички минерали, от които се нуждае ливадата. Органичните торове съдържат само естествени хранителни вещества и действието им е по-продължително в сравнение с това на изкуствените торове. Имайте предвид, че повечето торове съдържат вещества, които са вредни за децата и домашните любимци. Имайки предвид това, след торене дръжте децата и домашните любимци далеч от ливадата за няколко дни, докато торът проникне в почвата. Винаги спазвайте всички указания върху опаковката на продукта.

 6. Стъпка 6: Оформяне на краищата на ливадата

  Оформете краищата на ливадата, за да я почистите преди настъпването на зимата и да избегнете прекомерно порастване на тревата. Ето какво да направите:

  Стъпка 1: Опънете канап по краищата на ливадата
  Следвайте канапа, за да оформите краищата по права линия. Забийте два пръта в ъглите в края на ливадата и забийте още пръти между тях. Опънете канап между тях, по края на ливадата. Опънете здраво канапа, така че да стои на място.

  Стъпка 2: Оформете по края
  Сега можете да оформите края с помощта на специален тример за краища. Сложете тримера за краища от вътрешната страна на канапа. Наклонете тримера за краища спрямо земята, така че краят на ливадата да е прав, без изкривяване. Движете тримера за краища по дължината на канапа с движения за рязане.

  Стъпка 3: Оберете с гребло краищата на ливадата
  Оберете с гребло отрязаната трева по краищата на ливадата.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Зазимяване на ливадата

4.2
4.2 of 5

17 общо

 • 5
  12
 • 4
  2
 • 3
  0
 • 2
  1
 • 1
  2