Зазимяване на градината

86% of 100%
Може да изглежда очевидно, но наистина трябва да подготвяте градината си за зимния сезон, преди да дойде студът. С информацията по-долу можете да откриете точно защо - и как – трябва да го правите. Така ще можете по най-ефективния начин да подготвите градината за зимата.
 1. Защо трябва да подготвяте градината за зимата?

  Знаете ли, че можете да работите по градината си през есента, за да е чиста и подредена през следващата пролет? Трябва да правите това преди началото на зимата. Това ще ви спести много излишна работа през пролетта и ще осигури красиво разрастване и разцъфтяване на градината. Можете да намалите и в някои случаи напълно да елиминирате риска от поражения от студа през зимата.

 2. Кога трябва да подготвите градината за зимата?

  Не е задължително да подготвите градината си за зимата за един уикенд. Ако подходите разумно, можете да направите това в продължение на няколко седмици. Трябва да подготвите градината си, преди да дойде студът. Падналата слана няма да нанесе големи щети, но за да запазите здравето си, е добре да не работите в градината при температури под нулата през деня.

  Октомври е идеалното време да подготвите градината си за зимата. Все пак, винаги поглеждайте термометъра.

 3. Листа

  Редовно почиствайте всички листа от ливадата, за да я поддържате зелена, с достатъчно достъп на кислород и с минимум мъх. С духалка за листа ще свършите бързо тази работа. С нея можете да издухате листата и клонките от ливадата. Някои модели духалки за листа засмукват и нарязват листата и клонките. В такъв случай лесно можете да изхвърлите съдържанието на торбата на духалката.

  Няма нужда да почиствате листата покрай и под храста преди зимата. Те представляват защитен слой срещу студ за корените. Но непременно проверете дали листата не са заразени с гъбички или бактерии. Ако са заразени, незабавно ги отстранете, за да не разпространят заболяването.

 4. Трева

  Можете да продължите да косите ливадата, докато не забележите, че тревата е спряла да расте. Последното косене за годината ще е към края на октомври. Съветваме ви да окосите до 4 см (1,5 инча).

  Някой специализиран аератор или градинско гребло лесно ще отстрани мъха от ливадата. След това просто съберете мъха с греблото и го изхвърлете. Можете да поръсите с вар, за да повишите нивото на pH на почвата и така да се борите с мъха. Първо трябва да направите тест на почвата, за да проверите дали това е нужно. Можете да наторите ливадата за последен път преди зимата около 6 седмици след варосването. Това осигурява допълнителна защита от заболявания, помага тревата да се възстанови по-бързо и ливадата да е в по-добра форма и по-зелена. По-гъстата трева също намалява риска от поява на мъх. Ако трябва, може и през зимата да пръснете вар. Можете да варосвате дори когато има сняг. Варта ще попие в почвата с топенето на снега.

 5. СЪВЕТ

  Съвет: Стойте доколкото е възможно извън ливадата през зимата, особено в мразовито време. Ходенето по ливадата през това време може да увреди тревата и да се получат загрозяващи петна.

 6. Растения и студ

  Важно е да се погрижите както трябва за растенията, когато подготвяте градината си за зимата. Някои растения са много чувствителни към студа, докато други са вечнозелени.

  Растения, чувствителни към студа
  Растенията, които са чувствителни към студа, ще умрат скоро, ако влажната почва замръзне. Имайки предвид това, засаждайте тези растения в порьозна почва. Ако е възможно, засаждайте ги в саксии, за да можете лесно да ги пренесете вътре, например в градинската барака, когато температурата падне под нулата.

  Саксийни растения
  Саксийните растения са по-уязвими от студа, отколкото засадените в земята. Вероятността да замръзнат корените е по-голяма поради стените на саксията. За да предпазите саксийните растения, увийте саксиите в опаковъчно фолио с балончета. Пробийте дъното на опаковката от фолио, за да може да се оттича дъждовната вода. Добра идея е да преместите саксиите вътре – например в бараката или гаража – ако студеното време продължи или застудее още повече.

  Вечнозелени растения
  По правило растенията, които са зелени през цялата година, не се нуждаят от защита. Добре е обаче да предпазите вечнозелените си растения от студа, ако температурата е под нулата и през деня. Можете да ги увиете в агротекстил, въпреки че стари одеала, хавлии или чували също ще ви свършат работа. Непременно използвайте леки материи, така че растението да може да диша и да избегнете появата на плесен и гниене. Можете да свалите защитния материал веднага щом времето се затопли.

  Издръжливи растения
  Издръжливите растения са способни да оцелеят през зимата. За целта листата на някои от тях окапват, а при други умира всичко, което е над земята. Корените им остават защитени в почвата. Имайте предвид, че ако са засадени в саксия, издръжливите растения също може да пострадат от студа, затова се нуждаят от допълнителна защита през зимата.

 7. Подрязване с цел подготовка за зимата

  Някои растения и дървета се нуждаят от подрязване през зимата. По правило лозата, яворът, брезата, габърът, лавандулата и хортензията, която цъфти от стари пъпки, може да се подрязват преди зимата. И обратно, тогава не е добре да подрязвате овощните дръвчета, иглолистните растения, розите и увивните растения. Винаги внимавайте кои растения и дървета може да се подрязват през този период.

 8. Засаждане на луковици

  Можете да засадите луковици в градината преди зимата, за да имате весели, красиви цветя през пролетта. Препоръчително е да засадите нарциси, лалета, зюмбюли, кокичета и минзухари. С тях ще имате красива цветна градина веднага щом настъпи пролетта.

  Разрохкайте почвата с градинарска лопатка. След това изкопайте в земята дупка с размера на луковицата и с дълбочина два пъти колкото диаметъра й. Сложете още една луковица в дупката и засипете с пръст. Полейте луковиците, след като сте ги засадили, за да могат да растат.

 9. Изкуствено езерце

  Изкуствените езерца също се нуждаят от грижи преди и по време на зимния сезон. Най-важното е да не позволявате езерцето да замръзне. Ако езерцето не е много дълбоко и замръзне за дълго време, рибките може да се окажат в капана на леда. Газовете, които нормално се отделят от езерцето, не могат да излязат, ако има слой лед.

  Ако езерцето е от бетон или зидария, което често е случаят при езерцата, изградени над земята, ледът може да повреди конструкцията на езерцето. В такъв случай е по-добре да изпомпате водата от езерцето, например с помощта на потопяема помпа. Непременно използвайте помпа, която е подходяща за мръсна вода, и оставете най-малко 50 см (15 инча) вода в езерцето, ако в него има флора или фауна.

 10. Външна чешма и градински маркуч

  Спрете водата, за да не замръзнат външната чешма и тръбите. След това отворете крана, за да източите останалата вода. Крановете в бараки и постройки в градината също може да замръзнат през зимата, затова ги проверявайте.

  Не забравяйте и градинския маркуч. Ако в градинския маркуч е останала вода, тя ще се разшири, когато замръзне, и може да спука маркуча. Затова винаги източвайте цялата останала вода от маркуча, преди да престанете да го използвате.

 11. Глинени саксии

  Глинените саксии не се студоустойчиви и може да се напукат, ако не се погрижите за тях. Преместете на закрито глинените саксии, вази, пепелници и друга глинена посуда. Така в тях няма да остава вода, за да не се счупят при температури под нулата.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Зазимяване на градината

4.3
4.3 of 5

38 общо

 • 5
  27
 • 4
  5
 • 3
  1
 • 2
  1
 • 1
  4