Защита от кражби

80% of 100%

Повечето обири стават през лесна за отваряне врата или прозорец. Можете да направите дома си доста по-защитен, като вземете някои прости мерки. Например, за крадците ще е много по-трудно да влязат, ако използвате здрави обезопасени брави на вратите и прозорците. Можете също да монтирате автоматично осветление, щори или алармена система.

 1. Вашият дом е като витрина!

  Не забравяйте, че ако не сте спуснали завесите или щорите, за крадците ще е лесно да видят какво точно имате у дома си. Затова добрата защита от кражби започва с местата, където държите вещите си, и с вашия дневен режим.

  Оглед на интериора
  Убедете се, че не сте оставили нищо около дома си, което да помогне на крадците да се вмъкнат. Затова не оставяйте незаключена стълба в двора или в отворена барака. Същото се отнася и за тежки сечива - винаги ги дръжте заключени. Дръжте прозорците на мазето или сутерена затворени, а при нужда монтирайте на тях предпазни решетки.

  Мислете като крадеца
  Освен ако не сте оставили отворена някоя врата или прозорец, крадецът ще започне от насилственото отваряне на врата или прозорец. Огледайте всички потенциални места за промъкване. Например, възможно ли е да бъде достигнат горният етаж по дървета близо до стената или през балкон, кофи за смет, по улуци или решетки за декоративни растения? Друго възможно място за вмъкване е прозорецът на тоалетната.
  Крадците често могат да влязат лесно с прости инструменти като клещи, отвертка или лост. Затова усложнете им живота колкото може повече - тогава те може да решат да опитат късмета си другаде.

 2. Секретни брави на външните врати

  Ако желаете да замените простата врязана брава на вратата с далеч по-сигурното секретно заключване, трябва да се отбележат няколко важни момента:
  1. Дълбочината на бравата във вратата.
  2. Разстоянието между пружиниращия език и заключващия щифт: обикновено то е 110 или 72 мм
  3. Дължината на патрона е колкото дебелината на вратата - това обикновено е 60 мм

  Ако вратата е вече със секретен патрон, заключващият щифт или език трябва да излиза на поне 20 мм. Най-лесно ще е да се смени ключалката, ако тялото на бравата и защитната планка са със същия размер като на старата брава. Ако това не е възможно, тогава изберете ключалка с по-голяма лицева планка, така че новите закрепващи винтове да попаднат в дървото на различни точки. Или можете да монтирате на вратата допълнителен защитен болт.

 3. Защитен корпус

  Ако монтирате ключалка със защитен корпус вместо проста защитна планка, крадецът няма да може да използва отвертка, за да натисне навътре заключващия щифт или език. За да монтирате защитен корпус, ще трябва да издълбаете или пробиете достатъчно голяма камера в касата на вратата, за да може да се помести частта от защитния корпус.

 4. Монтиране на щифтове против крадци

  Щифтовете против крадци пречат на крадеца просто да извади вратата от пантите след развинтване на оста им.
  Пробийте във вратата отвор с диаметър 10 мм и дълбочина 30 мм на около 5 см от всяка от пантите. Вкарайте щифтовете против крадци в отворите, като заострените им краища да се подават навън от врата.
  Сега затворете хубаво вратата, така че подаващите се щифтове да отбележат точките на касата, където трябва да са пробият отворите за втулките. Пробийте тези отвори с диаметър 17 мм и дълбочина 20 мм.
  След това вече можете да поставите втулките в тези отвори. Можете да монтирате 3 щифта против крадци на всяка врата.

 5. Допълнителна ключалка

  Ако желаете да направите външната врата още по-защитена, можете да монтирате втора ключалка в долната част на вратата. Монтирайте тази втора ключалка точно по същия начин като главната в средата на вратата. Ако няма достатъчно място за такава ключалка, можете да монтирате външна брава, която се поставя от вътрешната страна на вратата.

 6. Плъзгащи се врати или прозорци

  Ако имате плъзгащи се врати или прозорци, можете да монтирате на тях секретни ключалки. Тези ключалки имат щифт, който излиза в плъзгащата се част на вратата или прозореца. Секретната ключалка се отваря с ключ и когато е заключена, вратата или прозорецът не може да се отвори.
  Тази система може да се използва и за мансардни прозорци и капандури, например прозорци Velux. Много хора забравят за тези прозорци. Ако крадецът може да се качи на покрива, той ще може да отвори ключалката на капандурата с отвертка, например през вентилационния капак. В този случай секретната ключалка ще попречи прозорецът на капандурата да бъде отворен настрани или нагоре.

 7. Повишена защита с многостранно заключване

  Многостранно заключващата брава обезопасява вратата в 3 различни точки. Тези 3 ключалки се отварят с един ключ. Монтажът е същият като при едностранното заключване, но защитната планка минава по цялата височина на вратата.

 8. Многостранно заключваща външна брава

  Многостранно заключващи брави се предлагат и под формата на многостранно заключваща външни брави (брави за монтаж на външна повърхност). Тези брави имат преимуществото на монтирането на вратата без нужда от големи изменения по нея. Централната ключалка се монтира по същия начин като единична брава. Двата пръта свързват централната ключалка с двете точки на анкериране: една отгоре на вратата и една отдолу. Можете да отрежете тези пръти до необходимата дължина и след това да монтирате направляващите за прътите.
  Забележете, че краищата на прътите трябва да са по-дълги от самата врата, защото трябва да влязат в защитните планки отгоре и отдолу, когато се затвори вратата. Първо монтирайте защитната планка отгоре в касата. След това при необходимост издълбайте камера в пода, за да влиза в нея краят на долния прът. Накрая проверете дали работят безупречно всички части на прътовия механизъм

 9. Монтиране на предпазни решетки на прозорците на мазето или сутерена

  Можете да монтирате предпазни решетки или пръти пред или зад прозорците на мазето или сутерена. Често е възможно да купите готови предпазни решетки или пръти с точния размер за стандартна дограма, а може да си ги направите и сами. Разделете ширината на прозореца на части от по около 20 см и отбележете положенията на прътите. Направете нужните отвори (поне 8 см дълбоки) в зидарията с бормашина или длето. Проверете дали прътите са здраво монтирани по хоризонтал и по вертикал и ги циментирайте.

 10. Шпионка

  За да сте сигурни, че не отваряте вратата на нежелани гости, можете да монтирате шпионка във вратата. Това ще ви позволи да видите гостите, преди да ги пуснете да влязат. Пробийте отвор във вратата на височината на очите (приблизително на 1,65 м) с диаметър според отбелязаното на опаковката на шпионката. Завинтете здраво двете части на шпионката, съдържащи оптичните лещи.

 11. Заключващо резе или верига за врата

  Друга възможност да видите посетителите си, преди да отворите вратата, е заключващото резе или верига на вратата. Това позволява да отворите леко вратата, за да виждате, но пречи на пълното отваряне на вратата.

 12. Предпазно фолио

  Ако сложите самозалепващо фолио, прозорецът няма да се раздроби на остри парчета, ако бъде счупен. Отрежете фолиото по нужния размер и го залепете върху стъклото. По-лесно ще положите самозалепващото фолио, ако предварително намокрите стъклото със сапунена вода. След това можете да изстискате водата и останалите въздушни мехурчета изпод фолиото с гумена изтривалка за стъкла. Оставете да изсъхне и това е всичко!

 13. Огнеупорен сейф

  Здраво закрепеният с анкери огнеупорен сейф е добро място за съхранение на ценности и важни документи против пожар и крадци. Това означава също, че винаги ще знаете къде се намират те и няма да губите време да ги търсите, когато ви потрябват. Повечето огнеупорни сейфове са оборудвани с комбинирана ключалка.
  За да монтирате огнеупорен сейф, трябва да изберете подходящо място в дома, например в кухненски шкаф. Можете лесно да разположите сейфа на някой от рафтовете в шкафа и да го осигурите към стената отзад. Или, за наистина професионално изпълнение, да монтирате сейфа в ниша в стената и да го циментирате.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Защита от кражби

4
4 of 5

153 общо

 • 5
  83
 • 4
  29
 • 3
  15
 • 2
  7
 • 1
  19