Сваляне на тапети

78% of 100%

Искате да смените тапетите в дома си. Ако например сте се преместили или просто искате да промените обстановката. Разбира се, за тази работа може да наемете специалист, но е много лесно да я свършите и сами.

 1. Подготовка

  Свалянето на тапети води до голяма мръсотия с разплискване на вода и остатъци от хартия и лепило. Добре е да използвате полиетиленово фолио или мушама, за да предотвратите щети от водата. Поставете шкафовете и другите мебели в средата на стаята, облечете стари дрехи и проверете дали стълбата ви е здрава. Електрическите контакти и ключове имат нужда от допълнително внимание и трябва да бъдат грижливо закрити с предпазна лента. Изключете електрическата група в електрическото табло за стаята, в която работите, и проверете дали електрическите контакти в стаята наистина са изключени.

 2. Използване на препарат за сваляне на тапети

  За относително малки стени може да използвате препарат за сваляне на тапети. Разтворете препарата съгласно указанията на опаковката. Нанесете щедро с четка за тапети и оставете няколко минути да се накисне. След това може да остържете тапетите с широка шпакла. Когато приключите, почистете внимателно стената с вода и твърда четка. Поправете пукнатините и други повреди с шпакловка, включително фугите между плоскостите от гипсокартон. След като изсъхнат, шлайфайте шпаклованите места, за да премахнете неравностите на повърхността.

 3. Леки (тънки) тапети

  Направете разрези в тапета или използвайте перфориращ валяк, за да направите малки отвори. Нанесете разтвор от препарата за сваляне на тапети и топла вода върху тапетите с помощта на гъба или чиста четка и ги оставете да се накиснат няколко минути. След това остържете хартията с широка шпакла. Махнете остатъците от тапетите с шкурка.

 4. Тежки (дебели) тапети

  Направете малки отвори в тапетите с перфориращ валяк. След това запарете тапетите с парно устройство за сваляне на тапети. Перфорациите ще помогнат парата да достигне гърба на тапетите, за да се свалят по-лесно след това. Това е добър метод за сваляне на тапети, които са боядисани, защото иначе тапетите са влагоустойчиви.

  Винилови тапети
  Виниловите тапети се състоят от два слоя, които трябва да се свалят поотделно. Може да свалите горния слой, без да използвате устройство за сваляне на тапети. След това може просто да налепите новите тапети върху долния слой. Ако искате да свалите всички слоеве, използвайте перфориращ валяк или телена четка и след това парно устройство за сваляне на тапети.

  Текстилни тапети
  Текстилните тапети се свалят лесно от стената.

 5. Текстилни микрофибърни тапети

  Тапетите от този вид се лепят с лепило на водна основа. Направете разрези или перфорации в тапетите с помощта на по-солиден перфориращ валяк, който по-лесно ще пробие тапетите до слоя лепило. Накиснете тапетите с гореща вода с помощта на гъба. Текстилните микрофибърни тапети обикновено са покрити с емулсионна боя. Те са водоустойчиви, което ги прави по-трудни за сваляне с пара и накисване. Така че единствената възможност е да шлайфате повърхността преди сваляне. А може и да решите да не сваляте тапетите, а да ги боядисате в желания цвят. Това ще ви спести много време и усилия.

 6. Боядисани тапети

  Ако вашите стени са боядисани с акрилна боя, може да ги почистите със сапунена вода, съдържаща някакъв обезмаслител. Шлайфайте повърхността на местата, където боята е повредена или олющена – това ще подобри залепването на тапетите. Препоръчва се да обработите стените с грунд, преди да започнете да залепвате тапетите.

 7. Парно устройство за сваляне на тапети

  За по-големи повърхности е най-добре да използвате парно устройство за сваляне на тапети. Напълнете машината с вода и изчакайте водата да достигне работна температура. Започнете от горния ъгъл и задръжте парната дюза за известно време на едно място. Тапетите ще омекнат и лесно могат да се свалят с помощта на шпакла. Работете внимателно и плавно, за да не повредите повърхността и да не се налага да я шпакловате след това. Обработвайте стената отгоре надолу, защото водата от парното устройство за сваляне на тапети ще намокри стената и ще навлажни тапетите по-надолу. Ако лепилото омеква лесно, може (внимателно!) да отлепвате от стената големи парчета с помощта на шпакла. Накрая махнете остатъците от тапети и лепило с шкурка.

 8. Окончателна обработка

  След като свалите тапетите, винаги остават малки остатъци. Накиснете добре тези места и остържете остатъците с шпакла или ги шлайфайте с шкурка. Шпакловайте дупките или други повреди с шпакловка и загладете с шпаклата.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Сваляне на тапети

3.9
3.9 of 5

236 общо

 • 5
  134
 • 4
  37
 • 3
  15
 • 2
  13
 • 1
  37