Скриване на кабели

80% of 100%

Добре е кабелите да бъдат грижливо скрити, както за по-спретнат вид, така и за да не се спъне някой в тях. Има различни начини да направите това. Може да издълбаете канал в стената, да поставите тръба или гофриран маркуч в него и да прекарате кабелите през тях. А може и да пробиете отвор в стената и да прекарате кабелите през стаята от другата страна, където те може да са по-незабележими. По-проста алтернатива е да се използват кабелни канали или кухи первази по стената или по пода. Те се поставят лесно, красиви са и придават спретнат вид.

 1. Кухи первази

  Кухите или гъвкавите первази са идеални за скриване на кабели и се монтират върху носеща лента, закрепена за стената. Те се предлагат в почти всички цветове, съответстващи на ламинираните паркети, с вътрешни и външни ъгли и завършващи тапи.

 2. Как се закрепват?

  Носещата лента и самите первази могат да бъдат закрепени със стоманени пирони, винтове или лепило. Предимството при използване на лепило е, че не се виждат неугледните глави на пирони или винтове. Винтовете имат предимството, че по-късно лесно може да свалите перваза, за да добавите допълнителен кабел.

 3. Отрязване по размер

  Внимателно измерете необходимата дължина на первазите и ги отрежете под 45° в ъглите. Най-напред срежете ъгловия край, преди да отмерите дължината на перваза, така че ако сбъркате посоката на ъгъла, да имате възможност да я поправите.

 4. Залепване

  Нанесете монтажно лепило на достатъчно места по перваза. Притиснете го към стената и веднага го дръпнете. Оставете лепилото да поизсъхне 5 минути и после отново притиснете перваза към стената. Почукайте го на мястото му и первазът вече е здраво закрепен. Забележка: някои видове монтажни лепила залепват веднага, така че най-напред внимателно прочетете указанията!

 5. Набиване на перваза на мястото му

  Набийте перваза здраво на мястото му с гумен чук през предпазно парче дърво, така че да не удряте директно върху перваза.

 6. Первази със защипващи скоби (възможен вариант)

  При този вид гъвкави первази остава повече място зад тях и те се закрепват със специални защипващи скоби. Областта за кабелите е разделена на отделни канали за кабели за мрежово захранване и за кабели с ниско напрежение.

 7. Самозалепващи се кабелни канали (възможен вариант)

  Ако искате да скриете само няколко кабела и те не са много дебели, може да използвате самозалепващи се кабелни канали. Те са удобни за работа и не изпъкват силно, особено върху бял цокъл. Не може обаче да ги използвате вместо перваз, защото не осигуряват защита на стената.

 8. Подови кабелни канали (възможен вариант)

  Подовите кабелни канали са идеални например за преминаване под прагове на врати. Предлагат се в различни видове и размери.

 9. Настенни кабелни канали (възможен вариант)

  Настенните кабелни канали са идеално решение за (домашните) офиси и могат да бъдат комбинирани с ключове и контакти, монтирани на стената. Те имат предимството, че кабелите за ниско напрежение – например за антена, интернет, телефон и SCART кабелите – се прекарват през отделен канал. Това е по-безопасно и вероятността за шумове или смущения е по-малка.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Скриване на кабели

4
4 of 5

1341 общо

 • 5
  690
 • 4
  282
 • 3
  134
 • 2
  101
 • 1
  134