Резитба на овощни дръвчета

62% of 100%
Овощните дръвчета се делят на две групи: семкови и костилкови. Трябва да знаете много добре от кой вид са дръвчетата в градината ви, защото трябва да ги подрязвате по различно време, за да имате добри плодни дървета.
 1. Кога се извършва резитба на овошките?

  Овошките (1) най-често са ябълки и круши. Трябва да подрязвате тези дървета между началото на януари и началото на март. Ако започнете подрязването по-рано, дървото ще бъде податливо на заболявания, които може да поразят дънера и клоните. Резитбата на овощните дръвчета се извършва винаги в сухо време. Подрязването никога не трябва да се прави в мразовито време.

  Костилковите овощни дръвчета (2) са череши, сливи, праскови и кайсии. По-добре не подрязвайте костилковите овощни дръвчета през зимата, защото може да се заразят с плесени. Подрежете ги след сезона на цъфтене през април-май или след обирането им през август-септември.

 2. Какъв инструмент ви трябва за резитбата на овощни дръвчета?

  Обикновено лозарските ножици, трионът за подрязване и ножицата за клони са най-подходящите инструменти за резитба на овощни дървета. Използвайте лозарска ножица за по-тънките клони, трион за подрязване – за по-дебелите, и ножица за клони – за тези, които са труднодостъпни.
 3. Как се извършва резитба на овошките?

  Подрежете старите и по-неплодородните клони до около 10 см (4 инча) от дънера. Ако някой клон се разклонява на две, отстранете единия клон. Така до плода ще достига оптимално количество сокове. Израсналите надолу или навътре клони може да се премахнат. Отрежете клоните долу по дънера, за да не израстват издънки.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Резитба на овощни дръвчета

3.1
3.1 of 5

190 общо

 • 5
  59
 • 4
  38
 • 3
  19
 • 2
  18
 • 1
  56