Различни видове бои и лакове

82% of 100%

С боядисване ще можете да придадете на интериора и външността на дома си изцяло нов вид за сравнително кратко време. Има различни видове бои за вътрешно и външно боядисване. Важна е също и повърхността, върху която работите – дърво, метал, гипс, бетон, зидария или пластмаса. Всеки материал си има своите специфични особености и затова ще трябва да изберете точния вид боя. Можете да изберете прозрачен или непрозрачен лак, както и боя гланц или сатен. Много от тези видове боя са много устойчиви, макар, разбира се, да са податливи на повреждане и нормално износване.

Боя и лак са общи наименования за външни покрития, които изсъхват чрез изпаряване на вода или разтворител. Те се основават на различни видове материали, например разтворители, пигменти, добавки и свързващи вещества. Те може да са водоразтворими (акрилни) или на базата на разтворител (алкидни).

Обърнете внимание
Използвайте качествени четки и валяци – с тях ще получите видимо по-добър резултат.

 1. Грунд – основата

  За по-добро прилепване и покриване ще трябва първо да използвате грунд. Той има специални характеристики, които го отличават от горната боя, и е от първостепенно значение за добрия резултат. Най-важното е, че грундът намалява попиването в материала отдолу с цел по-добро прилепване. Грундът също така предотвратява проникването на замърсявания в горния слой боя. Върху метални повърхности ще трябва да използвате специален грунд или устойчив на ръжда грунд.

 2. Специален грунд за стени

  Ако ще боядисвате стена, при нанасяне веднага на горен слой боя върху гола зидария или бетон боята много силно ще попие в стената. Това се дължи на порите в стената. Крайният резултат няма да изглежда особено добре, защото няма да има достатъчно покритие и припокриване с валяка. Най-добре е първо да нанесете грунд. Можете да използвате грунд за гипс, гипсокартон и зидария. Грундът предпазва също от проникване на никотин, готварски мазнини, повърхностни замърсявания, петна от изсъхнала вода или следи от детски флумастер по стената. Няма да забележите никой от тези нежелани дефекти, ако използвате грунд.

 3. Алкидна боя

  Алкидна боя или синтетична боя може да се използва и вътрешно, и външно, тя е на базата на 40-50% терпентин и може да бъде разреждана с терпентин. Тя не прилепва към акрилна боя и се предлага във варианти сатен или гланц. Върху алкидна боя може да се нанесе следващ слой след 16 часа.
  Професионалните бояджии често използват алкидна боя за добър краен резултат. Междинни слоеве боя се нанасят със смес от 50% грунд и 50% боя. Боята с покритие "сатен" има по-малко гланцов облик. След употреба измивайте инструментите с терпентин.

  Избеляване
  Алкидните смоли, използвани в този вид боя, постепенно избеляват. Съдържащото се в боята свързващо вещество се обезцветява от ултравиолетови лъчи или от липса на светлина. Можете да забележите това по по-тъмните и по-светлите страни, например на мебелите или във вътрешността на шкафовете и по касите на вратите. Наситената боя е с много високо съдържание на пигменти, което я прави с по-плътна композиция и добра покриваща способност.

 4. Акрилна боя

  Акрилната боя се използва предимно вътрешно и е по-малко подходяща за използване на открито. Трайността ѝ е около 4 години. Този вид боя е на базата на 5-10% терпентин и може да се разрежда с вода. Тя има сравнително по-добро прилепване от алкидната и може да се нанася със специална четка или валяк. Тази боя изсъхва след 6-8 часа и върху нея може да се нанасят тънки следващи слоеве. Акрилната боя се предлага във варианти сатен и стандартен гланц (който не е толкова гланцов, колкото при алкидната боя).

  Акрилната боя има преимуществото, че може да се смесва с вода. Тя не мирише на разтворител, изсъхва бързо и не е податлива на избеляване. Но вие трябва да можете да работите бързо и точно: когато сте нанесли слой от акрилна боя, повече не трябва да го докосвате (и следователно не може да се "заглажда", когато приключите!). Акрилна боя може да нанасяте само при температури от 8°C до 25°C. След употреба можете да почиствате инструментите с топла вода и миещ препарат.

 5. Боядисване с повече от един слой боя

  Акрилна боя може да се нанася върху алкидна, след като сте я изшлайфали добре. Но не и обратното! Така че ако вече сте използвали акрилна боя, ще трябва да продължите и по-късно пак с акрилна боя. А ако искате да се върнете към използване на терпентиновата алкидна боя, ще трябва първо да свалите целия слой акрилна боя. В повечето случаи ще трябва да направите това с ръчно изстъргване или с изгаряне или, в най-лошия случай, ще трябва да използвате шпакла за боя.

 6. Латексова боя

  Латексовата боя е получила името си през 40-те години на XX век, а то означава боя с емулсия на естествен латекс (течен каучук) като компонент. Латексът първоначално е бил естествен продукт от бразилски каучукови дървета (Hevea brasiliensis). Сокът на дървото Hevea е суровината, от която се прави естествената гума. В наши дни за латексовите бои вече не се използва този естествен латекс. Производителите на бои сега използват синтетичен полимер за акрилни и винилни бои. Днешните "латексови" бои имат коренно различен химически състав и характеристики от традиционния латексов каучук. Затова "латексова боя" не е точно име за боя на водна основа, която в действителност е базирана на акрилна боя.

 7. Лак

  Безцветен лак: този лак придава оцветен вид на дървените повърхности, като прозрачният горен слой остава видим, а дървото може да диша.
  Непрозрачен лак: този лак покрива дървените повърхности така, че структурата на дървото не се вижда и повърхността е защитена. Освен прозрачен, този лак се предлага и в множество различни цветове. Той може да се смесва и в смесителна машина. Прозрачният лак също се предлага в богат избор от дървени десени, например тиково дърво, Pterocarpus и меранти. Това ви дава възможност да съчетаете декоративен ефект и защита на дървото. Лакът може да се използва директно като 1-ви слой, но тогава трябва да се разреди с 10%. Леко изшлайфайте между отделните слоеве.

 8. Прозрачни бои и лакове

  Прозрачните бои и лакове са по-слабо устойчиви на въздействието на ултравиолетовата светлина. Има достатъчна защита на горната повърхност, но под този защитен слой в дървото може да се развива гниене, макар на практика това да е лесно забележимо. Такава боя се предлага както акрилна, така и алкидна. Лакът за паркет или стълби е най-дълготрайната възможност за покритие върху дървен под и стълби.

 9. Цветосмесителна машина

  Смесителните машини са станали основен артикул сред оборудването в специализираните магазини. Смесването обхваща множество основни цветове с пигментни пасти. Смесването на основните цветове и количествата пигментни пасти за получаване на желания цвят се управлява от компютър. Вече подготвеният цвят след това при желание може да се поръча отново. Може да се получи практически всякакъв цвят и цветовете могат да се координират за идеално съвпадение. Можете също да се позовете на стандартните цветни мостри на производителя или на международната цветова система RAL.

 10. Разтворители

  Разтворителите са предназначени за разтваряне и разреждане на бои и лакове. Те все още се използват широко в боите за дървени повърхности. Те се изпаряват лесно и може да са вредни за здравето и за околната среда. Често използвани разтворители са терпентин, спирт, ацетон, технически спирт и коресилин. Водата е най-често използваният "разтворител" за акрилни бои.

 11. Боядисване върху стари слоеве боя

  Преди да нанесете нов слой боя, трябва да сте наясно какъв вид боя е използван преди това. Ако използвате същия вид боя, тогава ще е достатъчно да го изшлайфате, след което да запълните дупките и други неравности с кит. Ако искате оригиналното дърво да е отново видимо или да боядисате върху акрилна боя с нов слой алкидна боя, тогава няма друг начин, освен да премахнете изцяло старата боя с горелка, пистолет за горещ въздух или шпакла за боя.

 12. Пистолет за горещ въздух

  Пистолетът за горещ въздух е отличен инструмент за премахване на слоеве стара боя. Топлината размеква старата боя, така че е относително лесно да я изстържете с шабер. Внимавайте да не вдишате изпарения от горещата боя и да не прегорите повърхността на дървото. Ако ви се налага да отстраните няколко по-дебели слоя стара боя, добро решение е многофункционален изстъргвач с почистващ диск.

 13. Шпакла за боя

  Ако с пистолет за горещ въздух ви се стори прекалено трудно, можете също да използвате шпакла за боя. Тя е особено ефикасна за синтетична боя, но не работи добре за акрилна. Шпаклата за боя може да отстранява по няколко слоя наведнъж, ако ѝ предвидите достатъчно време за действие. Ще трябва да използвате лицева маска и предпазни ръкавици. Отстранете старата боя, преди да се е втвърдила.
  Внимавайте! Ако след операцията с шпаклата останат капки по дрехите ви, внимавайте те да не попаднат върху кожата ви. Ако това стане, спрете работа и изплакнете дрехите обилно с чиста вода. След отстраняването на стария слой боя измийте долната повърхност с вода и я оставете да изсъхне, преди да нанесете новата боя. Трябва да сте сигурни, че зоната, в която работите, се проветрява добре и дръжте децата далече от работната зона.

 14. Китове

  Ако имате повредени зони, междини, пукнатини и други нарушения, ремонтирайте ги с кит (ако е нужно, с еластичен кит). Ако има пукнатина, първо я отворете и разширете, защото иначе няма да можете да използвате достатъчно кит за нейното залепване и тя скоро ще се появи отново. След изсъхването леко изшлайфайте. Ако използвате необработено дърво, запълнете сцепванията и пукнатините с кит за дърво със същия цвят.

 15. СЪВЕТ

  използвайте пластично дърво и го смесете с дървени трици, за да получите почти невидима поправка със същия цвят.
 16. Уплътнителен материал

  Използвайте акрилен уплътнителен материал, върху който може да се боядисва, за да запълните евентуалните нарушения между стените и дограмата на прозорците. Не използвайте силикон, защото боята няма да се захване на него. Изчакайте да изсъхне, след което внимателно го изшлайфайте до гладко. Ако е необходимо, използвайте грунд, за да гарантирате покриване изцяло. Почистете стените с амоняк, ако са силно замърсени или мазни, особено в кухнята или банята. Използвайте мокра кърпа, за да избършете праха отгоре по вратите и дограмата. Ако използвате уплътнителен материал в банята или други влажни места, най-добре е да използвате такъв против плесен. Това ще предпази от обичайните черни плесени.

 17. Предпазна лента

  Ако желаете да използвате предпазна лента, използвайте качествена бояджийска, която обикновено е синя или зелена. Залепвайте я на къси припокриващи се ивици и натискайте здраво, за да се прилепнат хубаво ръбовете. Най-добре е да махнете лентата веднага след боядисването. Най-добре е да направите това преди изсъхването на боята, за да не се набръчка боядисаният ръб. Ако боята е суха, махнете предпазната лента плавно от повърхността под ъгъл от 30°-45°. Ако все още е останала малко лента, можете внимателно да я отрежете откъм боядисаната страна с остро макетно ножче.

 18. Some other examples of different kinds of paints

  Някои други примери за различни видове бои:

  •    Специална боя за стени на влажни помещения
  Най-вече за предпазване от плесен при гниене по стени от единична тухла.

  •    Магнитна боя
  Тази боя съдържа железни частици, за да можете да залепвате магнити по повърхността за листчета и бележки.

  •    Боя за черна дъска
  За да можете да пишете и рисувате по нея с тебешир.

  •    Светеща боя
  Поглъща светлина и я излъчва обратно на тъмно. Светещият ефект не след дълго изчезва, но отново се появява след следващо осветяване на повърхността.

  •    Аерозолна боя
  Боядисването от аерозолен флакон може да осигури отлично запълване, покриване и прилепващи свойства. Тя може да се използва както върху обработени, така и върху необработени повърхности от дърво, метал, алуминий, стъкло, камък и различни видове пластмаси. Удобна за използване на труднодостъпни места.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Различни видове бои и лакове

4.1
4.1 of 5

390 общо

 • 5
  246
 • 4
  69
 • 3
  10
 • 2
  13
 • 1
  52