Премахване на мъх от ливадата

80% of 100%
Ако имате ливада, вероятно вече сте забелязали, че се появява мъх. Често по ливадите израства мъх, което не само е лошо за растежа на тревата, но и загрозява. Прочетете тук как можете да премахнете мъха от ливадата си и най-вече как да предотвратите появата му.
 1. Причини за появата на мъх

  Мъхът в ливадата често е дразнещ. Той може да създаде реални проблеми, ако порасне повече от тревата. Има разни причини за появата на мъх: почва, която е твърде кисела (ниска стойност на pH) или прекомерно влажна и неплодородна, както и много ниско окосената трева, задълбочават проблема.
 2. Защо да премахваме мъха?

  За да имате красива зелена ливада с добре растяща трева, трябва да почиствате мъха и да предотвратявате появата му. Премахването на мъха от ливадата ще даде на тревата повече достъп до светлина и кислород. Също така корените на тревата ще поемат по-добре хранителните вещества от почвата, така че ще имате ливада в добра форма.
 3. Кога да премахваме мъха?

  Растежът на тревата през годината има два основни периода: единият е през пролетта (април – май), а другият е през есента (септември – октомври). Ако почистите мъха преди тези периоди, тревата ще може да се възстанови, когато започне да расте. В зависимост от състоянието на тревата, мъхът може да се премахва веднъж или два пъти в годината. Ако след като сте почистили мъха забележите, че се появява нов с течение на годината, може да го почистите втори път. Ако почиствате мъха само веднъж в годината, за предпочитане е да го направите през април.

  Почиствайте мъха в сухо време, когато залепва по-малко за тревата. Понякога пролетта идва по-рано и можете да почистите мъха през март. Следете времето.

 4. Стъпка 1: Изчистете всички листа и друга биомаса от ливадата

  Започнете с почистване на листата и другата биомаса, например клонки, от ливадата. С духалка за листа ще свършите бързо тази работа. Наред с (мъртвите) листа, духалката за листа може да засмуква и нарязва дребни отпадъци от подрязването. Те се напластяват в торба, която после може лесно да бъде изхвърлена.
 5. Стъпка 2: Окосете ливадата

  След като тревата започне да расте, окосете ливадата на височина 2–3 см (около 1 инч). Ако тревата едва е покълнала, не е необходимо да косите.
 6. Стъпка 3: Премахване на мъх или разрохкване

  Използвайте специален скарификатор или градинско гребло, за да почистите мъха. С градинското гребло ще почистите лесно мъха от ливадата. След това просто съберете мъха с греблото и го изхвърлете. На някои места ще е по-трудно да почистите мъха. Там можете да използвате градинското гребло два пъти – първо в едната посока, а след това под прав ъгъл.
 7. Стъпка 4: Семена

  Когато премахнете мъха, ще останат голи места на ливадата. Решете проблема, като засадите тревни семена. Тревата покълва най-добре, когато температурата не е прекалено висока. Поддържайте ливадата влажна, докато тревните семена не покълнат, и избягвайте да стъпвате върху новите стебълца, които лесно може да бъдат повредени. Имайте предвид, че птиците обичат тревните семена. Можете да ги прогоните, като поставите парче алуминиево фолио на пръчка на различни места на ливадата.
 8. Стъпка 5: Варосване (през зимата)

  Киселинността (стойността на pH) на почвата е много важен фактор за растежа на тревата. Бихте могли да се сдобиете с комплект за тест на почвата от градинските центрове.

  Ако стойността на pH е много ниска, тревата няма да може да поема всички нужни ѝ хранителни вещества и ще расте по-бавно. Това дава възможност на мъха да прорасте между тревата. Варта ще повиши стойността на pH на почвата и тя ще бъде по-слабо кисела. Използвайте специална вар за градини и я разпръскайте равномерно с идването на зимата. При желание може да повторите процедурата в средата на зимата. Можете да варосвате дори когато има сняг. Варта ще попие в почвата с топенето на снега.

 9. Стъпка 6: Торене

  Всяка ливада се нуждае от хранителни вещества. Имайки предвид това, е добре да торите ливадата около 6 седмици след варосването. Това осигурява допълнителна защита от заболявания, помага тревата да се възстанови по-бързо и ливадата да е в по-добра форма и по-зелена. По-гъстата трева също намалява риска от поява на мъх.

  Предлагат се различни видове торове. Те се делят на две основни групи: органични и изкуствени торове. Изкуствените торове са по-евтини от органичните и съдържат всички минерали, от които се нуждае ливадата. Органичните торове съдържат само естествени хранителни вещества и действието им е по-продължително в сравнение с това на изкуствените торове. Имайте предвид, че повечето торове съдържат вещества, които са вредни за децата и домашните любимци. Имайки предвид това, след торене дръжте децата и домашните любимци далеч от ливадата за няколко дни, докато торът проникне в почвата. Винаги спазвайте всички указания върху опаковката на продукта.

 10. Предотвратяване на появата на мъх на ливадата

  Всички знаем, че профилактиката е за предпочитане пред лечението. Можете да добавите някои дейности към стандартната поддръжка на ливадата си, за да предотвратите появата на мъх.

  Почиствайте редовно ливадата от листа, отпадъци от подрязването и друга биомаса. Така тревата ще има повече кислород, което спомага за унищожаване на мъха, който обича сенчестите места.

  Косете редовно ливадата (поне веднъж седмично, докато тревата расте), но не косете прекалено ниско. Ако ливадата ви е за украса или е на сянка през по-голямата част от деня, окосете я на височина 2–3 см (около 1 инч). Ако ливадата се използва предимно за игра на деца или домашни любимци, можете да оставите тревата малко по-висока. Задайте височината на косене на 4–5 см (1,5–2 инча).

  Ако пръскате с вар всяка година с настъпването и в средата на зимата, стойността на pH на почвата няма да е твърде ниско. Направете тест на почвата, за да определите стойността на pH, преди да започнете.

  Мъхът обича сенчестите места. Ако имате храсти или дървета, които хвърлят сянка на ливадата, може да ги подрежете малко повече, за да осигурите повече слънчева светлина.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Премахване на мъх от ливадата

4
4 of 5

432 общо

 • 5
  236
 • 4
  92
 • 3
  18
 • 2
  20
 • 1
  66