Построяване на веранда

82% of 100%

Една веранда или покрита тераса би имала важна функция в градината ви. Тя ще пази от дъжд, слънце и капещи листа. Верандата може да е отделна или свободно поставена към стената на къщата. Може да бъде изработена от дърво или алуминий, да е отворена отвсякъде или да е с частично затворени стени. Тя може да е с метални покривни панели или да бъде направена с прозрачни или полупрозрачни поликарбонатни панели – и в двата случая с водосточни съоръжения. Покривът трябва да е с височина от поне 2,2 метра, а за верандата трябва да предвидите и височината на рамата, а при нужда – и на вратите на къщата, за да могат да се отварят и затварят. Можете да използвате същия вид покрив и като навес за автомобил. В такъв случай предвидете нужния размер от 3 метра дълбочина, 5 метра дължина и 2,2 метра ширина.

Необходими материали
•    дървени греди
•    покривни дъски
•    подпори
•    лостове
•    винтове
•    дюбели
•    хоросан
•    дъсчени конзоли
•    покривна ламарина
•    битуми или лак

За пример ще приемем височина от 2,2 метра, ширина от 6 метра и дълбочина от 4 метра. Тогава ще ви трябват 3 усилени стълба по 9x9 см и високи 2,8 метра, 2 подпорни греди и 7 напречни греди. Използвайте рендосан и импрегниран чам или друга дървесина, предназначена за на открито.
Можете да избирате измежду различни материали за покрива, например метал, черно PVC, дърво, покривна ламарина, битумни керемиди или полупрозрачни пластмасови панели. За места на открито винаги използвайте крепежни елементи от неръждаема стомана. Те може да са по-скъпи, но ще бъдат далеч по-дълготрайни.

 

 1. Маркиране на разположението

  Най-напред трябва да решите къде и как желаете да построите верандата. Измерете колко дълъг и колко широк желаете да бъде покривът, както и къде да се поставят стълбовете. Започнете с цялостно скициране, а след това определете точно какви материали и с какви размери ще ви трябват. Когато сте готови с определянето на мястото на верандата, маркирайте точното разположение с канап.

 2. Водостоци

  Ако монтирате верандата към стена, трябва да направите покрива под ъгъл от поне 5 градуса. Това ще представлява наклон от около 10 до 12 см за всеки линеен метър по земята. По-голям наклон ще е по-добре, ако очаквате по-значителни снеговалежи през зимата. Ако ще правите покрива плосък, направете периферно скосяване с водосточна тръба в ъгъла.

 3. Очертаване

  За да очертаете стълбовете, нанесете маркиращи линии извън канапа. Поставете стълбовете на разстояния по 2 до 3 метра, в центъра на плоча на земята, за да не потъват. Тези стълбове ще подпират хоризонталните напречни греди, през които ще монтирате напречните греди. По-лесно ще построите покрива, ако работите двама.
                             

 4. Монтиране на страничните греди за стената

  Страничната греда за стената се поставя до стената, която ще носи подпорните греди. Тази странична греда е със същата дебелина на дървото като подпорните греди. Определете височината, на която трябва да бъдат монтирани страничните греди за стената. Предвидете наклон от поне 10 до 13 см на метър. В нашия случай ще извадим 10 x 4 см = 40 см. Ще ви трябва височина в изправено положение поне 2,20 метра от предната страна.

 5. Закрепване на страничната греда за стената

  Първо пробийте предварително отворите в страничната греда за стената. Придържайте гредата към стената и маркирайте центъра на тухлата или във фугата между тухлите. За ориентир можете да използвате фугата в един ред от тухли, за да фиксирате гредата така, че да е видимо хоризонтална.

  Пробийте предварително отворите за дюбелите в стената и използвайте нивелир, за да проверите дали гредата е хоризонтална. Сглобката е при централната греда.
   

 6. Използване на дюбели с набиване

  Използвайте дюбели с набиване – те са със стоманен пирон или специален винт и се набиват в дюбела с чук. Това е доста по-бързо от използването на винтове и е идеално за закрепване на гредата за стената. Затегнете винта с отвертка след набиването му в дюбела.

 7. Подпори за стълбовете за монтаж към тротоарни плочки или павета

  Ако не искате да счупите тротоарните плочки или паветата или ако нямате нужните инструменти, добра възможност са завинтващите се чаши за стълбове. Те просто се завинтват върху плочките или паветата, за да се закрепят стълбовете на мястото им. Внимавайте стълбовете да останат вертикални и правилно подравнени – проверявайте това с нивелир или отвес.

 8. Централен стълб на верандата

  Централният стълб на верандата се поставя в средата, както е указано от маркировките. Опънете канап между двата крайни стълба и се уверете, че горните краища на всички стълбове са добре подравнени.

 9. Монтиране на предната греда към стълбовете

  От предната страна се монтира греда със същия размер като гредата за станата, през горните краища на 3-те стълба. За да гарантирате устойчивостта на покрива, стълбовете трябва да се оборудват с допълнителни диагонални подпори, закрепени с винтове с подходящата дължина. И тук е от решаващо значение отворите за винтовете да се пробият предварително.
   

 10. Монтиране на гредите за покрива

  Когато вече сте закрепили здраво предната греда и сте се убедили, че тя е строго хоризонтална, можете да монтирате напречните греди за покрива към подпорите. И тук внимавайте да използвате винтове с подходящия размер. Те трябва да се поставят върху 7-те напречни греди с интервали от по 1 метър между гредите. След това всичко, което остава да направите, е да завършите покрива, например с дървени панели, метални профилирани листове или полупрозрачен поликарбонат.

 11. Метални профилирани листове

  Металните листове са лесни за монтиране – тези профили са здрави и ви позволяват да оформите водонепропусклива повърхност за верандата с помощта на винтове с гумени пръстени. Застъпвайте панелите, за да гарантирате водонепропускливост на покрива. Носете работни ръкавици, защото панелите са с остри ръбове. Можете да монтирате назъбен профил до стената със същата форма като покривния панел и да уплътните към стената, за да не прониква вода.

 12. Полупрозрачен поликарбонат

  Ако желаете полупрозрачен покрив, добра възможност е да използвате поликарбонатни панели от 16 мм. Те са здрави и се поставят лесно. Също така лесно е да се уплътнят с подходящи ъглови профили. Можете да използвате алуминиеви профили на горния ръб на стената. Използвайте силикон, за да запълните междината между горния ръб на стената и профила. Обезмаслете целия ръб, преди да нанесете силиконовото уплътнение. Друга възможност е да използвате дебела лента за спиране на въздушното течение или двойна гумена лента и да ги закрепите с дюбели и винтове.

 13. Закрепване на стълбовете в земята

  Ако желаете да закрепите стълбовете в земята, започнете с ъгловия стълб и следвайте маркировките. Използвайте тясна права лопата или градинска сонда, за да изкопаете тясна дупка с дълбочина от 60 до 80 см. Трябва да копаете право надолу в твърда почва, за да закрепите стълбовете. Добра идея е първо да намокрите земята, преди да монтирате стълбовете, след което ще ви е лесно да изкопаете дупките.

 14. Нанасяне на защитно покритие

  За защита и предпазване от гниене можете да покриете долната част на стълбовете с битуми или лак.

 15. Монтиране на стълбовете

  Поставете 3-те стълба в дупките до същата височина като на осовата линия на маркировките. Внимателно вкарайте стълба в земята с ковашки чук, докато горните части на стълбовете достигнат правилната височина. Непрекъснато проверявайте дали стълбовете са вертикални, докато ги набивате с чука. Винаги носете работни ръкавици, за да пазите ръцете си от трески.

 16. Изливане на бетона

  Налейте бетон в дупките. Нужното количество бетон зависи от броя на стълбовете. Използвайте бетонена смес от 1 кг едър пясък, 1 кг чакъл и 0,5 кг цимент. Можете също да налеете бързосъхнещ сух хоросан от чували в дупките, а след това да добавите вода. Внимавайте стълбовете да останат строго вертикални и в една линия, като проверявате това с нивелир или отвес по време на работата. Накрая донабийте стълбовете здраво в земята с дръжката на ковашкия чук.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Построяване на веранда

4.1
4.1 of 5

1084 общо

 • 5
  626
 • 4
  224
 • 3
  70
 • 2
  48
 • 1
  116