Построяване на ограда

82% of 100%

Ако желаете да построите ограда или друг вид заграждение за градината, добра идея е първо да помислите какво точно искате:

 • На какви изисквания трябва да отговаря оградата?
 • Какво въздействие ще има оградата върху вашата градина или къща?
 • Внимателно премислете ефекта върху достъпа на светлина и сянката
 • Трябва ли оградата да бъде достатъчно здрава, за да издържа на натиск, например от деца или кучета?
 • Ще се затваря ли оградата или ще позволява лесен достъп?
 • Винаги е добра идея да се посъветвате със съседите и да научите тяхното мнение по въпроса. Може дори да си поделите разходите!


Обърнете внимание
За да издигнете ограда, вероятно ще е нужно да си извадите разрешително. Ако не сте сигурни, първо проверете при местните власти.

 1. Видове огради

  Телена ограда
  Телена ограда може да се монтира много бързо и е една от най-евтините и лесни за поддръжка огради.

  Каменни пакети
  Използването на метални кошове с камъни или дървесни отпадъци е все по-популярен метод за направа на градински ограждения. Такъв вид ограда лесно можете да направите сами, но е важен здравият фундамент, ако възнамерявате да пълните кошовете с камъни.

  Ограда с естествена растителност
  Монтирането на естествена ограда е просто, макар да има нужда редовно да се подкастря. Ето растения и храсти, от които става идеална естествена ограда: например бръшлян по телена мрежа, иглолистни растения, бук и чам. Но тя ще осигурява по-слаба защита от нежелани посетители в сравнение с други видове огради.

  Дървени екрани
  Дървото е естествен материал във всяка градина и е много пригодно за огради. Можете да избирате измежду различни видове дърво – от европейски видове до екзотични. Цената и методът на монтаж ще зависят главно от желаната височина и конструкция на оградата.

   

 2. Очертаване

  Вземете решение къде ще поставите оградата и изравнете възможно най-добре повърхността по земята. Измерете дължината на оградата и къде трябва да се поставят централните и крайните стълбове. Разделете ги на еднакви отсечки. Крайните стълбове се поставят в краищата на хоризонталните дъски, които са с дължини по 4 метра. Първо направете цялостна скица, след което решете какви материали ще са ви нужни и с какви дължини. След като сте наясно къде ще минава оградата, можете да маркирате височината от 1,80 метра. Използвайте канап, за да гарантирате, че всички стълбове ще са в идеална права линия.

 3. СЪВЕТ

  Стандартни градински огради

  Ще намерите добър избор от различни видове секции за огради и материали в разделите за градината на търговските обекти. Повечето от тях са с точно определени дължини и височини, като се различават по качество и цена.

 4. Двойни вертикални дъски

  Ограда, направена от двойни вертикални дъски, създава пространствен ефект и добра защита от чужди погледи, а същевременно позволява свободно преминаване на вятъра. Изберете дъски и стълбове от рендосан и импрегниран чам или от друга подходяща за градината дървесина. Хоризонталните дъски са по 1,8x14,5x400 см, а вертикалните са по 1,8x14,5x180 см. Стълбовете са по 6,8x6,8x270 см.

 5. Интервали между дъските

  Поставете стълбовете на оградата през 4 метра, с междинни стълбове на всеки 2 метра. Не забравяйте, че всички вертикални дъски трябва да са на равни интервали и също да са с дължини по 4 метра. След това поставете дъските от другата страна на оградата, за да запълните отворените междини. За да закрепите вертикалните дъски, поставете по 3 хоризонтални напречни летви на стълбовете от едната страна (долу, по средата и горе). Може да използвате дъски със същия размер като вертикалните, само дължината да е различна. След това завинтете вертикалните дъски към тези хоризонтални напречни летви.

 6. Колко дъски ще ви трябват?

  Например, решили сте да направите ограда с височина 180 см. Ако използвате дъски за ограда с ширина 1,8 x 14,5 см с междина от 7 см, ще ви трябват 5 дъски на метър отпред и 4 дъски на метър отзад. Това прави общо по 9 дъски на метър дължина на оградата. Така че ако дължината на оградата е 12 метра например, ще ви трябват 9 x 12 = 108 вертикални дъски по 180 см. За 3-те хоризонтални напречни летви (долу, по средата и горе) ще ви трябват 3 дъски по 4 метра за всяка секция. Ограда с дължина 12 метра се състои от 3 секции и това прави общо 9 хоризонтални дъски по 4 метра.


  Предвидете няколко допълнителни вертикални дъски за фира или за непредвидени случаи. Използвайте винтове 4 x 30 мм, поцинковани или от неръждаема стомана, за да закрепите дъските. Броят на винтовете, които ще са ви нужни за хоризонталните напречни летви, е: 3 x 3 винта на дъска x 9 = 81 винта. А за вертикалните дъски ще ви трябват: 108 x 3 = 324. Общо: 81 + 324 = 405 винта.

 7. Маркиране

  За да отбележите местата за стълбовете на оградата, маркирайте по външната страна на канапа (например с малки маркиращи пръчки). Това се налага, защото първоначално направените маркировки по канапа вече няма да са добре забележими, когато изкопаете дупките за стълбовете. Монтирането на стълбовете на оградата ще е доста по-лесно и бързо, ако има някой да ви помага. Така ще е много по-лесно и с поставянето на хоризонталните напречни греди, например, и с побиването на стълбовете на оградата в земята.

 8. Изкопаване на дупките за стълбовете

  Започвате с поставяне на ъгловите стълбове. Изкопайте тясна дупка с дълбочина от 60 до 80 см с тясна права лопата или градинска сонда. За да гарантирате устойчивост на стълба, трябва да копаете право надолу в твърда почва. Ако почвата е суха, добра идея е първо да я намокрите, за да може по-лесно да се копае или пробива със сондата. Може също да си набавите поцинковани чаши за стълбове, които да вкарате направо в почвата.

 9. Предпазване на стълбовете от гниене

  Стълбовете трябва да се покрият до височина от 10 см над земята, за да се предпази дървесината от гниене. Можете да се сдобиете с различни видове консервиращи вещества или битуми за предпазване на дървесина. Или можете да използвате акрилна гума, която е напълно водонепропусклива след втвърдяването си. Друг начин за предпазване от гниене е да се поставят стълбовете в PVC тръба с по-голям диаметър.

 10. Поставяне на стълбовете

  Поставете стълба в дупката по осевата линия на маркировките. С помощта на домакинска стълба внимателно вкарайте стълба в земята с ковашки чук, докато горната част на стълба се изравни по височина с канапа. Проверявайте с нивелира след всеки удар с чука дали стълбът продължава да е вертикален. Ако стълбът се наклони докато го набивате и вече не е строго квадратен, можете да го коригирате със самозалепваща скоба през центъра му. Винаги носете работни ръкавици, за да пазите ръцете си от трески.

 11. Изливане на бетона

  Можете да фиксирате стълба на мястото му с бетон. Пригответе сместа и я налейте в дупката. Пропорциите са: 1 кг едър пясък, 1 кг чакъл и 0,5 кг цимент. Можете също да налеете бързосъхнещ сух хоросан от чувала в дупката, а след това да добавите вода. Проверявайте дали стълбът остава вертикален и добре подравнен. Проверявайте това с нивелир или отвес. Накрая донабийте стълба на оградата здраво в земята с дръжката на ковашкия чук.

 12. Междинни стълбове

  Монтирайте междинните стълбове по централната линия на оградата, като следвате маркировките. При необходимост може да опънете канап между двата крайни стълба и да проверите дали върховете на всички стълбове са подравнени.

 13. Хоризонтално нивелиране

  За да се убедите, че върховете на всички стълбове са подравнени, използвайте хидростатичен нивелир или прозрачен градински маркуч, напълнен с вода. Внимавайте в градинския маркуч да няма мехурчета с въздух. Ако така не стане, по-късно можете да подрежете върховете на стълбовете до правилната височина.

 14. Монтиране на хоризонталните дъски

  Започнете с долната хоризонтална дъска и я завинтете на мястото ѝ точно над нивото на земята. Проверете с нивелира дали е строго хоризонтална. Първо пробийте предварително отворите за винтовете, за да не се сцепи дървото. Използвайте по 3 винта на съединение. След това монтирайте горната дъска, а след нея – централната. Погрижете се да монтирате дъските прецизно и проверявайте с нивелира дали всички те са строго хоризонтални.

 15. Като "трета ръка" ползвайте самозалепващи скоби.

  По-лесно ще е да монтирате дъските, ако първо ги закрепите със самозалепващи скоби, преди да ги завинтите. Най-добре е да монтирате секциите на оградата една по една, защото винаги има вероятност да сте сбъркали нещо при измерванията.

 16. Монтиране на вертикалните дъски отпред

  Започнете с първата вертикална дъска от най-биещата на очи страна, примерно до къщата. Винаги ползвайте нивелира или отвеса, за да проверявате. Ще ви е от ползва, ако направите няколко дървени трупчета по около 7 см дълги и да ги подлагате между всяка дъска и следващата. Стриктно проверявайте всички междини между дъските, защото тяхната ширина може да е различна.

 17. Монтиране на вертикалните дъски отзад

  След монтирането на дъските отпред започнете от самото начало и очертайте осевата линия в пространството между вече монтираните предни дъски и новата редица от дъски отзад. Това ще определи положението на центъра на първата дъска от задната страна на оградата. Добра идея е да отбележите всички централни точки на дъските като възможност за допълнителна проверка. След това с нивелира или отвеса проверете дали всичко е право и добре подравнено.

 18. Порти

  Полезно ще е да монтирате порта в оградата. Стандартната ширина е 90 см, а височината ще е същата като на оградата. За допълнителна здравина и за предотвратяване на огъване поставете две диагонални дъски под ъгъл от 45°. Стълбовете за портата се монтират по същия начин като тези на самата ограда. Ще ви трябват панти, резе или брава с ключ, гайки и болтове. Ако е необходимо, използвайте два по-дълги стълба отляво и отдясно и поставете свързваща напречна греда, за да разпределите теглото на портата.

 19. Връхни капаци

  Поставете на стълбовете връхни капаци, за да предотвратите проникване на дъждовна вода, която би предизвикала гниене на дървесината. Друго решение е да използвате парче покривна ламарина, прикрепена с пирони, или да отрежете върха на стълба под ъгъл.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Построяване на ограда

4.1
4.1 of 5

435 общо

 • 5
  262
 • 4
  81
 • 3
  28
 • 2
  17
 • 1
  47