Построяване на навес за дърва

74% of 100%

Ако имате камина или печка за дърва, ще ви трябват и дърва за горене. Те трябва да бъдат изсушени, преди да ги използвате, и най-добрият начин за това е да ги държите навън на открито. За да защитите дървата от дъжд и да ги запазите сухи, добре е да построите навес за дърва.

Обърнете внимание

Най-добрият материал за навес за дърва е импрегниран чам или лиственица с одобрение на FSC (Forest Stewardship Council - Съвета за управление на горското стопанство). Не е необходима допълнителна обработка на дървения материал, благодарение на метода на импрегниране, щадящ околната среда. Единственото, на което е необходима допълнителна защита срещу гниене, са дървените колони, които трябва да бъдат забити в земята. Размерът на тези колони и на напречните греди е 9 x 9 см.

Измерете къде трябва да бъдат поставени тези колони и решете колко широк и висок искате да бъде вашият навес. Добро общо решение е височина 1,85 м, дълбочина 60 см и ширина 2 м. Когато купувате колоните (или ги нарязвате по размер), не забравяйте, че те ще бъдат забити в земята на поне 30 см дълбочина.

 1. Опорни колони

  Започнете с двете предни и двете задни колони и отрежете всички четири колони да отговарят на наклона на тавана (25 мм разлика във височината на предния и задния ръб на всяка колона).

 2. Опори на покрива

  Отрежете краищата на двете опори на покрива отново под ъгъл с наклон 25 мм. Внимавайте двете страни да са успоредни. Опорите на покрива трябва да се издават на 30 мм напред за допълнителна защита от дъжд.

 3. Монтиране на лявата странична стена

  Поставете предната и задната колони на равна повърхност, успоредно една на друга и на желаното разстояние една от друга, като изрязаните наклонени краища да са в една и съща посока. Свържете горните краища на колоните с опората на покрива, като тя да се издава на 30 см отпред. Предварително пробийте отвори с тънко свредло за дърво, за да не се спука дървото. Вмъкнете само по един винт във всяка сглобка, без все още да го завинтвате. Свържете колоните по средата с дъска или летва, но и тук все още не завинтвайте винтовете. Проверете с прав ъгъл дали тази дъска сключва прав ъгъл с колоните и после вмъкнете и затегнете всички винтове.

 4. Монтиране на дясната странична стена

  Изпълнете същата процедура с дясната странична стена (не забравяйте, че тя е огледален образ на лявата странична стена). Монтирайте дъска или летва по средата, както е показано на илюстрацията по-долу.

 5. Монтиране на горните предна и задна напречни греди

  Изправете двете странични стени и завинтете задната напречна греда към подпорните колони на височината на опорите на покрива. Не забравяйте предварително да пробиете подпорните колони. След това завинтете предната напречна греда към двете странични стени по същия начин.

 6. Монтиране на централните напречни греди

  Сега може да монтирате централните напречни греди по средата. Започнете със завинтване на задната напречна греда към задните подпорни колони на същата височина като дъските или летвите между подпорните колони. После монтирайте предната напречна греда към предните подпорни колони.

 7. Монтиране на покривната плоскост

  Може да направите покривната плоскост от водоустойчив шперплат с дебелина 18 мм. Не забравяйте, че покривът трябва да надхвърля двете страни и предната част с около 30 см. Разположете покривната плоскост върху рамката, подравнете задния му ръб със задния ръб на рамката и нагласете положението на покрива така, че да се издава еднакво от всяка страна. След това завинтете покривния панел към рамката.

 8. Облицоване на покривната плоскост

  Може да облицовате покривната плоскост с гофрирана покривна ламарина или с битумни керемиди и покривни пирони.

 9. Облицоване на стените

  Може да облицовате стените с дървена обшивка или за по-добра вентилация може да използвате хоризонтални дървени дъски или летви с пролуки между тях. Сега може да монтирате централния рафт. Може да го изработите от водоустойчив шперплат или от същата дървена обшивка, каквато сте използвали за облицоване на стените.

 10. Обработка на дървените колони

  Може да обработите долните части на опорните колони с масло – заместител на креозота, предназначен специално за външна употреба. Разположете навеса до стена и вкопайте опорните колони поне на 30 см в земята. Закрепете колоните за стената с помощта на винтове с дължина 8 мм и дюбели.

 11. Завършване на покрива

  Накрая, затворете пролуката между стената и покрива с уплътнител, така че да не навлиза вода.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Построяване на навес за дърва

3.7
3.7 of 5

867 общо

 • 5
  380
 • 4
  177
 • 3
  115
 • 2
  78
 • 1
  116