Построяване на къщичка за птици

76% of 100%

Построяването на къщичка за птици или кутия за гнездене е съвсем просто. При това е забавно занимание, ако го направите с децата или внуците.

Обърнете внимание
Непременно използвайте устойчива на атмосферни влияния дървесина, например дъб или бук, или пък използвайте водоустойчив шперплат. Поставете къщичката за птици на поне 1,5 метра над земята, за да опазите птиците от хищници като котките. Най-добре е да поставите къщичката за птици от северната страна на дърво, за да има по-добър подслон при дъжд.

Необходими материали
Като пример ще вземем подходящ размер за малки птици, например чинки или големи синигери. Можете да направите всички стени от една дъска с ширина 15 см. Най-добрата дебелина е около 20 мм. Направете покрива под ъгъл, за да може да се стича дъждът.

 • 1 задна стена с дължина 38 см
 • 2 странични стени с дължини 22x26 см
 • 1 покрив с дължина 18 см или малко по-дълъг, за да може да се оттича водата
 • 1 предна страна с дължина 23 см с дупка за вход ø32 мм
 • 1 основа с дължина 12 см
 • 1 монтажен пилон, по възможност разположен по линията на полета на птиците ( с предварително пробит отвор)
 • лепило за дърво
 • пирони
 • винтове

 

 1. Обмислете точния размер на отвора

  Размерът на къщичката за птици и този на входния отвор ще определят какви видове птици ще я посещават. Точният размер на отвора за птици като чинки и големи синигери е 3,2 см, докато за сойки или чавки трябва да е 15 см.

 2. Отрежете дървото до нужния размер

  Очертайте размерите на дъската и отрежете частите според нужните размери.

 3. Дообработете парчетата от дъската

  ~~Загладете отрязаните ръбове с шкурка.

 4. Пробийте отвора на входа

  Пробийте отвора на входа на 18 см от долната част на предната дъска с 32 мм боркорона. За да не допуснете разцепване на дървото, при обработката поставете дъската върху ненужно парче дърво. Пробийте изцяло дъската, като същевременно пробивате на малка дълбочина и в парчето непотребно дърво. Това ще ви даде хубав и гладък отвор.

 5. Монтирайте страничните панели на къщичката за птици

  Монтирайте страничните панели към задната стена с помощта на водоустойчиво лепило за дърво и пирони или винтове. Първо пробийте предварително отворите, за да не се разцепи дървото. След това пробийте предварително монтажните отвори за къщичката.

 6. Сглобете предния панел

  Монтирайте предния панел на къщичката към страничните панели с помощта на водоустойчиво лепило за дърво и пирони или винтове.

 7. Монтирайте покрива

  Изрежете и изпилете задния панел на покрива под ъгъл от 20°. Това ще осигури по-добро напасване на покрива върху задната стена.

 8. Дообработване на покрива на кутията за гнездене

  Ако желаете, можете да монтирате панти от задната страна на покрива. Може също да монтирате допълнителни дъсчици под покрива. Те трябва да са с 5 мм по-малки от вътрешния размер на стените и предната стена, за да бъде покривът повече или по-малко фиксиран. След това покрийте покрива на къщичката с парче покривен картон или оловен лист.

 9. Основа

  За да има възможност за оттичане, пробийте под къщичката множество отвори с размер 10 мм. Вместо кръгъл отвор на входа можете да направите предната част по-ниска. Предимството на последния подход е възможността къщичката да се използва от различни видове птици.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Построяване на къщичка за птици

3.8
3.8 of 5

1240 общо

 • 5
  674
 • 4
  194
 • 3
  77
 • 2
  54
 • 1
  241