Поставяне на рафтове

84% of 100%

Рафтовете предоставят допълнително място за поставяне на предмети, а имат и декоративна функция – например като рафтове за книги. Може да ги направите в различни цветове и размери и от различни материали. Може да проявите творчество и при поставките – не винаги е необходимо да използвате ъгловите конзоли, показани в нашия пример.

Обърнете внимание

Преди да започнете да пробивате отвори в стената, най-напред проверете дали на местата, на които смятате да пробивате тези отвори, не преминават водопроводни или газови тръби или електрически кабели. Предлагат се специални електронни детектори за откриване на местоположението на скрити тръби или кабели.

 1. Къде да монтирате вашия рафт?

  Най-напред решете точно къде искате да монтирате вашия рафт и какво смятате да поставяте на него. Дълбочината на рафта за книги е различна от тази на рафт, на който искате да поставяте цветя. Вземете рафт с подходящия размер и го задръжте до стената на мястото, където искате да го монтирате. Разположете рафта хоризонтално с нивелир и отбележете долната му страна на стената.

 2. Пробиване в плочки

  Ако трябва да пробивате в плочки, първо проверете дали е възможно да бъде поставен рафтът така, че да трябва да пробивате само във фугите между плочките. Така плочките ще останат неповредени, а и ще сте сигурни, че дъската ще е хоризонтална. Ако не можете да избегнете пробиването през плочките, отбележете мястото на отвора върху кръстосана ивица предпазна лента. Това няма да позволи на свредлото да се плъзга. Пробийте отвора малко по-дълбоко от дължината на дюбела, защото той трябва да се скрие под плочката. Това не позволява на плочката да се пукне, когато затягате винта.

 3. Какъв да бъде броят на подпорите?

  Теглото на вашия рафт ще бъде носено от две или повече подпори, завинтени към стената. Те не трябва да бъдат прекалено далеч една от друга, за да не се огъне рафтът в средата. Броят на подпорите ще зависи от дължината на рафта и от теглото на предметите, които смятате да поставите върху него. За рафт от дървесни частици с дебелина 16 мм, подходящото разстояние между подпорите е от 40 до 60 см. При материал от масивно дърво или MDF с дебелина 18 мм това разстояние трябва да бъде от 50 до 70 см, а при шперплат с дебелина 18 мм може да го увеличите до 90 см.

 4. Отбелязване на местата на отворите на стената

  Подравнете горната част на подпората към начертаната с молив линия, която отбелязахте по-рано в стъпка 1. След като отбележите мястото на първия отвор, проверете дали подпората е вертикална и после отбележете местата на останалите отвори. По същия начин отбележете местата на отворите за другата(те) конзола(и).

 5. Какви винтове и дюбели се използват при различните видове стени?

  Винаги използвайте подходящия тип свредло за вида материал, от който е направена стената. За малки подпори използвайте винтове 45x4 мм, а за по-големи подпори – винтове 45x6 мм. Ако имате кухи стени от гипсокартон или газобетон, трябва да използвате специални дюбели.

 6. СЪВЕТ

  За да не позволите рафтът да се огъне, например ако поставите тежки книги върху него, закрепете челно на рафта допълнителна допълнителна дървена летва. Това придава на рафта по-солиден вид, както и му осигурява допълнителна здравина и го укрепва.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Поставяне на рафтове

4.2
4.2 of 5

209 общо

 • 5
  137
 • 4
  32
 • 3
  7
 • 2
  12
 • 1
  21