Поставяне на ламиниран под

82% of 100%

Поставянето на ламиниран под е бърз и лесен начин да придадете нов вид на вашата дневна, кухня или спалня. След тези инструкции и съвети можете да започнете веднага.

 1. Полагане на противовлажен пластмасов лист

  Като най-напред положите пластмасов лист за защита от влага, ще предпазите вашия под от навлажняване. Това определено може да се препоръча при полагане на ламиниран паркет върху нов бетонен под.

  Свържете на мястото им ламинираните плоскости чрез щракване
  Положете първия ред плоскости, започвайки отляво с канала към стената. Наклонете края на ламинираната плоскост леко нагоре и я свържете чрез щракване на мястото й.

 2. Прав ли е първият ред дъски?

  Проверете дали първият ред дъски е прав. Ако има разлики в разстоянието между дъските и стената, ако е необходимо, може да ги коригирате с помощта на дистанционни блокчета или клинове.

 3. СЪВЕТ

  Запазете малко резервен ламинат, в случай че подът се повреди. Тогава ще може бързо да го поправите. Най-доброто направление на полагане на пода от ламиниран паркет е по посока на навлизане на светлината (от прозорците). Поради възможните разлики в цвета, препоръчва се да смесвате ламинат от различни пакети.
 4. Използване на изтегляща скоба

  Здраво свържете краищата на дъските чрез щракване и внимателно ги набийте на мястото им с помощта на дървено трупче. Там, където няма достатъчно място да направите това в края на редицата дъски, използвайте изтегляща скоба, за да щракне последната дъска на мястото си.

 5. Изрязване на ламинирани дъски по размер

  Ако използвате ръчен трион с дребни зъби, поставете плоскостта с лицевата повърхност нагоре. Ако използвате прободен трион или циркуляр, поставете плоскостта с лицевата повърхност надолу.

 6. СЪВЕТ

  Предлагат се специални ножчета за прободен трион, предназначени за ламинат. Те са с обърнати зъби, така че да можете да режете ламинат, поставен с лицевата повърхност нагоре (вместо надолу), при което грубият срез да се получи отдолу.
 7. Поставяне на дистанционни блокчета

  Ламинираният паркет може да се свива или разширява при промяна на стайната температура или влажност. За да позволите това, оставете разстояние от около 8 мм от всички страни на пода. С помощта на 2 дистанционни блокчета или клинове лесно можете да регулирате това разстояние по отношение на всяка от стените.

 8. Свързване чрез щракване на следващия ред дъски

  Започнете следващия ред дъски с останалото парче от предишния ред. То трябва да бъде по-дълго от 40 см. За най-добър вид на готовия под се постарайте всички останали парчета да бъдат с еднаква дължина – така шарката ще стане равномерна ще намалите отпадъка. Или пък за по-непринуден вид може да направите шарките неравномерни.

 9. Полагане на няколко плоскости едновременно

  След като положите около 8 реда дъски, подът ще бъде свързан достатъчно здраво, за да ви позволи да полагате едновременно цял ред от няколко плоскости. Леко наклонете целия ред нагоре и после го свържете чрез щракване с предишните редове. Това се прави по-лесно, ако имате помощник.

 10. Полагане на последния ред плоскости

  При полагането на последния ред вероятно ще ви се наложи да отрежете дъските надлъжно. Най-лесният начин да направите това е да поставите последната плоскост точно върху предпоследния ред с лицевата повърхност надолу. След това поставете дистанционните блокчета с дебелина 8 мм на местата им по дължината на стената, поставете нова плоскост до тях и използвайте ръба на тази плоскост, за да отбележите линията на среза от долната страна на последната плоскост под нея. След това може да срежете плоскостта до нужната ширина. Внимавайте жлебът да е от правилната страна.

 11. Свързани дейности
  Монтиране на подови профили

  Може да използвате специални подови профили за границата между ламинирания под и други видове подови покрития, например мокет или балатум. Най-напред монтирайте върху пода закрепващата релса и после закрепете лайсната върху нея чрез щракване. Може да закупите и лайсни, които се поставят директно върху пода, но в този случай закрепващите винтове ще се виждат. Предлагат се и специални розетки в разнообразни цветове за закриване на отвори за тръбите за централно отопление.

 12. Поставяне на первази
  Закрепване на первази с клипсове или с лепило

  Може да закрепите первазите с монтажно лепило или с клипсове, ако използвате кухи первази. За да се скрият интернет и захранващите кабели, може да се използват кухи первази.

 13. Поставяне на первази
  Рязане на первази по размер под ъгъл

  За правилно отрязване на первазите по размер под ъгъл точно 45°, може да използвате трион за рязане под ъгъл. Може да използвате и ръчен трион в комбинация с приспособление за рязане под ъгъл. Разбира се, може да срежете первазите и под ъгъл 90° и да затворите краищата им с капачки от PVC със съответния цвят.

 14. Допълнителни съвети
  Полагане на ламинирана подова настилка под касата на вратата

  Ако сте подрязали касата на вратата, за да подпъхнете подовата настилка от ламинат, няма да можете да наклоните плоскостта, за да я захванете към следващата плоскост. Може да решите този проблем, като изпилите издадената част на езика, който щраква (вж. втората илюстрация по-долу). След това може да пъхнете този език в съответстващия му нут, без да има нужда да се накланя и щраква.

 15. СЪВЕТ

  Проверете дали вратата ще продължи да може да се отваря след полагането на ламината и дали под касата на вратата има достатъчно място, за да може ламинатът да се подпъхне под нея. Ако е необходимо, може да се наложи да скъсите вратата отдолу и да подрежете касата на вратата.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Поставяне на ламиниран под

4.1
4.1 of 5

1552 общо

 • 5
  903
 • 4
  301
 • 3
  121
 • 2
  76
 • 1
  150