Поставяне на допълнителен рафт във вашия гардероб

82% of 100%

Гардеробите и другите видове шкафове често имат много място, в което да поставите всичките си неща, но вътрешното им разпределение не винаги е много удобно. С поставянето на допълнителен рафт в нов или съществуващ шкаф може да създадете ново място, така че да поддържате всичко подредено. А ако вашето складово пространство трябва да бъде променено, лесно е да добавите още рафтове, за да получите още повече място.

Обърнете внимание

Първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете какъв вид рафтове са използвани във вашия шкаф или гардероб. Обикновено те са изработени от дървесни плоскости с фурнирована или ламинирана повърхност и дебелина от 16 до 18 мм. Рафтовете могат да бъдат закрепени по различни начини – често някои или всички са фиксирани към страничните плоскости.

 1. Ширина на рафтовете и разстояния между тях

  Ширините на рафтовете и разстоянията не трябва да бъдат едни и същи навсякъде. Може да ги променяте според вашите нужди за съхранение, например като редувате ширината на рафтовете или като поставите един-два по-тесни рафта.

 2. Какъв материал

  Най-често използваният материал за рафтове на шкаф или гардероб е плоскост от дървесни частици. Те често са покрити от двете страни с фурнир или пластмасов ламинат. Обикновено плоскостите от дървесни частици се огъват даже и да са слабо натоварени. Залепването или завинтването на дървена летва към предния и задния край на горната повърхност често е достатъчно, за да стане рафтът по-здрав и по-твърд.

 3. Изрязване по размер

  Най-напред проверете с прав ъгъл дали стените на шкафа или гардероба са под прав ъгъл по отношение на задната плоскост и дали задната плоскост е равна. Измерете ширината на горния или долния рафт, за да намерите ширината на новия рафт. След това може да го поръчате готов за използване или сами да го изрежете по размер с помощта на ръчен или електрически трион.

 4. Кантираща лента от фурнир

  Ако използвате фурнировани плоскости от дървесни частици, видимият ръб след отрязване не е особено красив. Може да го облицовате с кантираща лента от подходящ фурнир, която се залепва с ютия. Поставете лентата на място и я загладете с гореща ютия, така че да се залепи за ръба на рафта. Или, разбира се, може да покриете рафта със самозалепващо се пластмасово фолио, страници от списания или каквото ви харесва.

 5. Конзоли за рафтове

  Следващата стъпка е да монтирате конзолите за рафта. Има различни типове – проверете какви са използвани във вашия шкаф или гардероб. Някои от най-разпространените типове са: • Дървени опори, които се завинтват към страниците. Те са с дължина, равна на дълбочината на рафта. • Системи за регулируеми рафтове. В страниците се пробиват отвори (не прекалено дълбоки) и в тях се поставят втулки, в които се вмъкват щифтове, служещи за опора на рафта. Или, разбира се, може да вмъкнете щифтове или дървени дибли директно в страниците. • Фиксирани опори или конзоли, закрепени с винтове или пирони както към страниците, така и към долната страна на рафта.

 6. Разполагане на рафта

  Внимавайте, когато отбелязвате мястото на опорите върху двете страници. Ако просто измерите разстоянието от тавана или дъното на шкафа или гардероба, това не гарантира, че рафтът ще бъде хоризонтален. Най-добрият начин е да поставите нивелир върху рафта, да го придържате хоризонтален между двете страници и да отбележите правилното му положение. Или пък може да използвате еднакво разстояние между двата най-близки рафта, измерено от горната повърхност на горния рафт.

 7. Завинтване на място

  Завинтете опорите към страниците. След това поставете рафта върху опорите и използвайте шилото, за да пробиете малки дупчици в долната повърхност на рафта. Завинтете рафта на мястото му с помощта на къси островръхи винтове.

 8. Укрепване

  Може да укрепите рафтовете с допълнителни дървени ивици от същия материал като самите рафтове. Ако закрепите тази ивица на предния ръб на рафта, тя ще накара рафта да изглежда по-дебел. Използвайте бяло лепило за дърво и закрепете ивицата на мястото й с една или повече дърводелски стеги или с няколко винта.

 9. СЪВЕТ

  Често е полезно да монтирате рафтовете по начин, който да ви дава възможност да съхранявате ниски и високи предмети едни до други. По този начин винаги имате под ръка подходящо място на рафта. В такъв случай добро решение е къс рафт с допълнителна вертикална подпора.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Поставяне на допълнителен рафт във вашия гардероб

4.1
4.1 of 5

295 общо

 • 5
  177
 • 4
  53
 • 3
  14
 • 2
  9
 • 1
  42