Поставяне и окачване на рулонни щори

82% of 100%

Обикновено може да закупите рулонни щори с различни размери. Ако имате късмет, може да намерите такива, които идеално пасват на вашите прозорци. Но и да нямате, лесно може да отрежете щорите до правилния размер. Изберете щори, които са малко по-дълги и по-широки от рамката на прозореца. Може да отрежете горната ролка на щорите до правилния размер с ножовка.

Какви видове рулонни щори се предлагат?

Предлагат се рулонни щори от различни материали – например винил, памук и ISO (с изолираща алуминиева основа).

 1. Избор на правилното място

  В зависимост от наличното място и личните ви предпочитания, може да монтирате рулонната щора пред прозореца по различни начини: 1. Може да окачите рулонната щора на касата на прозореца. 2. Може да окачите рулонната щора на стената, над касата на прозореца. 3. Може да окачите рулонната щора на тавана.

 2. Проверка за препятствия

  Проверете дали няма стърчащи части, които биха могли да попречат на рулонната щора, когато я вдигате или сваляте – например дръжка на прозорец, която стърчи прекалено много. В този случай може да помислите да окачите щората така, че тя да се навива и развива откъм предната, а не откъм задната страна на ролката.

 3. Измерване на ширината

  Ако искате да окачите рулонната щора вътре в касата на прозореца, измерете ширината на щората заедно с монтажните конзоли. Оставете още по 5 мм от всяка страна на касата, за да можете лесно да монтирате конзолите.

 4. Решете от коя страна искате да монтирате веригата

  Решете дали искате да монтирате веригата на рулонната щора от лявата или от дясната страна. След като отбележите положението, закрепете конзолите вътре в или върху касата на прозореца. Конзолата с издаден щифт, с шестостенна глава или жлеб, обикновено е страната с верижен механизъм. Най-напред проверете дали вашият случай е такъв, тъй като щорите от различна марка може да се различават.

 5. Монтиране на конзолите на касата на прозореца или на стената

  Определете положението на първата конзола и отбележете местата за пробиване на отворите. Ако монтирате конзолата към касата на прозореца, най-напред пробийте отвори с тънко свредло за дърво (2,5 мм). Или, ако монтирате щората на стената, използвайте свредло за бетон 6 мм и дюбели със същия размер. След това монтирайте първата конзола и леко завинтете винтовете. С помощта на дълга дървена летва и нивелир нагласете щората да бъде хоризонтална. След това отбележете местата на отворите за пробиване за втората конзола.

 6. Монтиране на конзолите на тавана

  Измерете центъра на касата на прозореца и с помощта на отвес отбележете това място на тавана. От тази централна точка отбележете местата на конзолите отляво и отдясно (всяка на разстояние половината от общата дължина).

 7. Отрязване на щората до подходящата ширина

  Когато скъсявате рулонната щора, трябва да извадите дебелината на двете конзоли от общата измерена ширина. Това означава да извадите приблизително 2 x 4 мм от измерената ширина. Отбележете получената ширина върху рулонната щора и отрежете останалата част. Монтирайте страничната капачка с щифт на ролката. Сега отрежете долния прът на щората до същата ширина.

 8. Изрязване на платното по размер

  За да измерите и отрежете платното на щората по размер, първо я поставете на равна повърхност. Използвайте долния прът на щората, след като сте го отрязали до необходимата ширина, за да отбележите същата ширина върху платното. След това отрежете платното по този размер. Най-добрият начин да направите това е с остър макетен нож, макар че може да използвате и ножици.

 9. Закрепване на платното към ролката

  Свалете защитното фолио от самозалепващата се ивица върху ролката. Платното трябва да се навива нагоре и развива надолу откъм прозореца. Внимателно проверете от коя страна се намира верижният механизъм. Платното трябва да бъде закрепено към ролката така, че да бъде идеално хоризонтално, защото иначе няма да се навива правилно. Огънете силно нагоре последните 5 см от платното. След това поставете ролката в сгъвката със самозалепващата се ивица нагоре. Завъртете с две ръце ролката нагоре до горния ръб на платното, като я поддържате идеално права. След това навийте ¾ от щората и вмъкнете долния прът в предвидения за това отвор. Щората вече е готова за окачване.

 10. Окачване на щората

  Първо вмъкнете ролката в конзолата с верижния механизъм, а после в другата конзола.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Поставяне и окачване на рулонни щори

4.1
4.1 of 5

568 общо

 • 5
  343
 • 4
  94
 • 3
  49
 • 2
  21
 • 1
  60