Подрязване на увивни растения

50% of 100%
Увивните растения оформят добри естествени участъци в градината, но могат да прорастват във всички посоки, преди да сте се усетили. Когато подрязвате увивни растения, трябва да правите разграничение между цъфтящите, като орлов нокът, и зелените, като бръшлян.
 1. Кога трябва да подрежете увивните растения?

  Важно е да знаете дали вашето цъфтящо увивно растение разцъфва през пролетта или есента. Ако то цъфти през пролетта, пъпките се образуват през предходния сезон. Такива увивни растения трябва да подрязвате след цъфтенето. Ако то цъфти през лятото, пъпките се образуват през предходните пролетни месеци. Тези увивни растения могат да се подрязват в края на зимата.

  Зелените увивни растения, като бръшлянът, могат да се подрязват по малко през целия сезон на растеж, за да се сгъстят. Старите листа може да се премахват през зимата. От увивните растения с големи листа може да се отстраняват цели стебла, които растат в погрешна посока.

 2. Какъв инструмент ви трябва за подрязване на увивно растение?

  Препоръчително е винаги да имате подходящите инструменти, когато подрязвате увивни растения. Често лозарските ножици са всичко, което ви трябва за тънките клонки. За по-твърдите и дебели клони може да използвате ножица за клони или дори трион за подрязване. Ако трябва да подрежете прекомерно пораснало увивно растение, трионът за клони може да ви свърши работа.
 3. Как се подрязва увивно растение?

  Цъфтящите и зелените увивни растения растат и изглеждат по-добре, ако премахнете старите клони. Внимавайте да не скъсите много страничните разклонения от мястото, където излизат от главното стебло. Може да се наложи да премахнете повече разклонения, когато подрязвате прекалено пораснало увивно растение.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Подрязване на увивни растения

2.5
2.5 of 5

38 общо

 • 5
  8
 • 4
  6
 • 3
  3
 • 2
  5
 • 1
  10