Подрязване на рози

78% of 100%

Розите цъфтят при хубаво време и храстите изглеждат чудесно в градината. Важно е да ги подрязвате, за да можете да се наслаждавате на прекрасните им цветове с течение на години.

Розите ще имат най-красив вид, ако ги подрежете през март. За наистина страхотен вид може би си заслужава и едно леко подрязване през лятото.

 1. Какъв инструмент ви трябва за подрязване на розите?

  Розовите храсти имат тънки до средно дебели стебла. Така лозарските ножици с папагалски клюн и трионът за подрязване са най-подходящите инструменти за подрязване на розите.
 2. За какво трябва да помислите, когато подрязвате рози?

  Розовите храсти обикновено се подрязват така, че да останат между 3 и 5 основни стебла. По този начин новите стебла растат както трябва и имате красив и млад розов храст. Червените точки по стеблото са местата, където излизат новите филизи. На тези места ще се развият новите филизи. Винаги подрязвайте над новите филизи или клонки, растящи в посока навън от храста. Така новите стебла ще растат в правилната посока и ще има пространство във вътрешността на храста, за да влиза повече слънчева светлина.

 3. Как се подрязват розите?

  Стъпка 1: Мъртви стебла
  Започнете с премахване на мъртвите стебла. Мъртвите стебла са по-тъмни, по-твърди и по-набръчкани от по-младите и зелени стебла. Трябва изцяло да изрежете тази мъртва дървесина.

  Стъпка 2: Кръстосани стебла
  Подрежете едното от две кръстосани и търкащи се едно в друго стебла, за да не се повредят.

  Стъпка 3: Други стебла
  Подрежете старите стебла, които са малко по-кафяви и по-набръчкани от здравите, които пък са обикновено по-дебели и светлозелени. След като направите това, ще е по-лесно да различите тънките и по-болнави стебла от свежите и по-дебели. Тях също можете да подрежете, за да освободите пространство за здравите стебла, а и за да не отнемат болнавите влагата на здравите.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Подрязване на рози

3.9
3.9 of 5

67 общо

 • 5
  39
 • 4
  10
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  11