Подрязване на хортензии

54% of 100%

Хортензията е силен храст с ниски изисквания за поддръжка. Тя цъфти в продължение на шест месеца и даже може да се използва като декоративен храст. Когато подрязвате хортензии, е важно да имате предвид, че те могат да се поделят на две групи: цъфтящи от стари пъпки и цъфтящи от нови пъпки.

Познахте: първите цъфтят от пъпките, които са се оформили през предната година. Тези хортензии могат да се подрязват преди зимата (след цъфтежа) или след зимата (преди март). Те почти няма да цъфнат, ако ги подрежете през пролетта.

Хортензиите, цъфтящи от нови пъпки, разцъфват от клонки, които израстват през пролетта и продължават да растат след подрязването. Тези хортензии може да се подрязват през ранната пролет.

 1. Какъв инструмент ви трябва за подрязване на хортензиите?

  Подрязването на хортензии е много лесно. За подрязване на цветята и храстите на хортензиите може да използвате лозарски ножици с папагалски клюн.
 2. Как се подрязват хортензиите?

  Хортензиите, които цъфтят от стари пъпки, се подрязват чрез отрязване на мъртвите съцветия точно над най-горната двойка едри, здрави пъпки. Осигурете допълнителна защита от нощната слана на хортензиите, които цъфтят от стари пъпки, за да не измръзнат новите съцветия. За целта покрийте храста с агротекстил или опаковъчно фолио с балончета. Махнете агротекстила или фолиото, веднага щом времето се стопли.

  Не е необходимо да подрязвате мъртвите съцветия на хортензиите, които цъфтят от нови пъпки, през есента. Новите цветове се развиват на същата клонка под мъртвите съцветия, което ги предпазва от студа. Можете да отрежете мъртвите цветове рано напролет, за да освободите място за новите цветове.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Подрязване на хортензии

2.7
2.7 of 5

301 общо

 • 5
  69
 • 4
  52
 • 3
  29
 • 2
  27
 • 1
  124