Поддържане на ливадата през пролетта

72% of 100%
Когато времето започне да се подобрява и природата се съживи след зимата, идва моментът за допълнителни грижи за ливадата. Така ще имате красива ливада в добра форма през цялото лято.
 1. Изчистете всички листа и биомаса от ливадата

  Започнете с почистване на листата и другата биомаса, например клонки, от ливадата. С духалка за листа ще свършите бързо тази работа. Наред с (мъртвите) листа, духалката за листа може да засмуква и нарязва дребни отпадъци от подрязването. Те се напластяват в торба, която после може лесно да бъде изхвърлена.

 2. Косене

  Веднага щом забележите, че тревата е започнала да расте, можете да започнете да косите всяка седмица. Редовното косене увеличава количеството кислород около тревата. А освен това намалява вероятността от поява на мъх. Уверете се, че тревата е суха, преди да косите. Мократа трева се слепва и може да задръсти косачката.

  Според това за какво използвате ливадата си и в зависимост от околната температура, решете колко висока да бъде тревата и изберете съответната настройка на косачката. Ако ливадата ви е за украса или е на сянка през по-голямата част от деня, задайте височината на косене на 2–3 см (около 1 инч). Ако ливадата се използва предимно за игра на деца или домашни любимци, задайте височината на косене на 4–5 см (1,5–2 инча). Ако навън е по-топло от 25°C, окосете тревата малко по-висока от обикновено. Ако косите ниско при високи температури, може да повредите корените на тревата.

 3. Премахване на мъх

  Много полезно е повторното разрохкване на ливадата през пролетта, ако през зимата се е появил мъх. Можете да използвате специализирано градинско гребло, което изтръгва мъха от почвата. При това то обогатява ливадата с кислород. Може да изкарате градинското гребло още със започването на растежа на тревата, което може да е още в началото на април. След това просто съберете мъха с греблото и го изхвърлете.

 4. Засяване

  Важно е да засаждате трева, за да може ливадата да се възстанови след зимата и да бъде чиста и в добра форма през пролетта и през цялото лято. Тревата покълва най-добре, когато температурата е малко по-висока, затова април – май е подходящо време за засаждане. Ако тревата расте бързо, вероятността да се развие мъх е по-малка.

  Поддържайте тревата влажна, докато тревните семена не покълнат. Ходете по ливадата колкото се може по-малко, особено там, където сте засяли, тъй като новите стебълца са много крехки и може да бъдат непоправимо повредени. Имайте предвид, че тревните семена са любимата храна на птиците. Някои градински центрове предлагат специални семена, които птиците не харесват, но можете да прогоните птиците и като поставите парче алуминиево фолио на пръчка на различни места на ливадата.

 5. Торене

  Всяка ливада се нуждае от хранителни вещества. Съветваме ви да торите ливадата през пролетта и отново – през лятото. Това осигурява допълнителна защита от заболявания, помага тревата да се възстанови по-бързо и намалява вероятността от поява на мъх.

  Предлагат се различни видове торове. Те се делят на две основни групи: органични и изкуствени торове. Изкуствените торове са по-евтини от органичните и съдържат всички минерали, от които се нуждае ливадата. Органичните торове съдържат само естествени хранителни вещества и действието им е по-продължително в сравнение с това на изкуствените торове. Имайте предвид, че повечето торове съдържат вещества, които са вредни за децата и домашните любимци. Имайки предвид това, след торене дръжте децата и домашните любимци далеч от ливадата за няколко дни, докато торът проникне в почвата. Винаги спазвайте всички указания върху опаковката на продукта.

 6. Оформяне на краищата

  Можете да оформите краищата на ливадата през пролетта, за да премахнете израсналата през зимата трева и да поддържате ливадата си красива. Ето какво да направите:

  Стъпка 1: Опънете канап по краищата на ливадата
  Следвайте канапа, за да оформите краищата по права линия. Забийте два пръта в ъглите в края на ливадата и забийте още пръти между тях. Опънете канап между тях, по края на ливадата. Опънете здраво канапа, така че да стои на място.

  Стъпка 2: Оформете по края
  Сега можете да оформите края с помощта на специален тример за краища. Сложете тримера за краища от вътрешната страна на канапа. Наклонете тримера за краища спрямо земята, така че краят на ливадата да е прав, без изкривяване. Движете тримера за краища по дължината на канапа с движения за рязане.

  Стъпка 3: Оберете с гребло краищата на ливадата
  Оберете с гребло отрязаната трева по краищата на ливадата.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Поддържане на ливадата през пролетта

3.6
3.6 of 5

46 общо

 • 5
  26
 • 4
  2
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  11