Окачване на корниз

74% of 100%

Пердетата във вашата дневна или спалня осигуряват интимност и спират светлината. Освен това те намаляват външния шум и помагат да се запази хладината (или топлината). Най-разпространеният начин за окачване на пердета е чрез използване на метална или алуминиева релса, закрепена с конзоли към стената или тавана.

 1. Избор на правилното място

  В зависимост от наличното пространство и от личните ви предпочитания, има различни начини за окачване на корниза пред прозореца.
  1. Върху касата. Ъгловите конзоли се закрепват върху касата.
  2. Вътре в касата Ъгловите конзоли се закрепват вътре в касата, пред стъклото.
  3. На стената Ъгловите конзоли се закрепват за стената, над прозореца.
  4. От стена до стена Ъгловите конзоли се закрепват между срещуположните стени или за тавана по цялата ширина на стената. С помощта на този метод на монтаж можете да окачите пердето така, че да закрива цялата стена.

 2. Какви типове релси се предлагат?

  Може да получите различни типове релси, конзоли и ролки, основани на двете системи, в реда, в който са показани на илюстрациите;

  Стоманена релса с U-профил Ролките и крайните ограничители се плъзгат в U профила, така че са по-скрити.

  Релса с I-профил Ролките и крайните ограничители се плъзгат в долния край на I-профила, така че се виждат отвън.

  Алуминиева релса с U-профил Плъзгащите се кукички и крайните ограничители се плъзгат в U-профила, така че са по-скрити.

 3. Измерване на дължината на релсата

  За да се поддържат пердетата далече от прозореца, когато той е отворен, трябва да добавите по около 20 см от всяка страна. Това значи, че релсата трябва да бъде с 40 см по-дълга от ширината на прозореца, включително касата. Закрепете външните конзоли на 10 см от краищата на релсата и използвайте по една конзола на всеки 50 см. Това осигурява добро разстояние и не позволява на релсата да се огъва, когато окачите пердетата.

 4. Изрежете релсата до нужния размер

  Изрежете релсата за пердето до подходящия размер, като плоската страна е обърната нагоре.

 5. Разстояние между релсата и стената

  Монтирайте релсата така, че пердето да пада свободно с разстояние 7 см между пердето и стената. Ако използвате двойна релса – например за допълнителни външни пердета, добавете още 5 см към 7-те см.

 6. Монтиране на конзолите за релсата на касата на прозореца или на стената

  Измерете местоположението на първата конзола, отбележете отворите и предварително ги пробийте с тънко свредло за дърво (ако закрепвате конзолите към касата на прозореца). Ако закрепвате конзолите към зидана стена, използвайте свредло за бетон 6 мм и дюбели. След това монтирайте първата конзола, но не затягайте винтовете. Вмъкнете релсата в конзолата и я разположете хоризонтално с помощта на нивелир. Сега отбележете местоположението на втората конзола. Погрижете се конзолите отляво и отдясно да са на еднакво разстояние от касата на прозореца.

 7. Каретки, ролки, плъзгачи с кукички и кукички

  Отмерете центъра на касата на прозореца и отбележете центъра на релсата на тавана (с помощта на прав ъгъл). От тази точка на тавана измерете местоположението на конзолите отляво и отдясно. Погрижете се да има достатъчно голямо разстояние между скобата и прозореца, така че свободно да можете да отваряте и затваряте пердетата. Предлагат се специални конзоли за монтаж на тавана за използване с двойни релси за пердетата.

 8. СЪВЕТ

  Таваните могат да бъдат направени от окачени панели или гипсокартон, за които трябва да използвате специални дюбели с пружинно рамо (шарнирни дюбели, кип-дюбели). Вж. също статията "Работа с дюбели стъпка по стъпка".Монтиране на конзоли за релси към тавана

 9. Монтиране на корниз

  Пердето се закачва на каретки, ролки или плъзгащи се кукички (вж. типовете релси). Предлагат се различни типове каретки, ролки и плъзгащи се кукички, но всички те действат по един и същи начин. Прекарвате една от кукичките през отвора на лентата за закачване на пердето (перделъка), накланяте я напред и я плъзгате в каретката. След това завинтвате крайните ограничители в краищата на релсата. Това не позволява на ролките да се изплъзнат от краищата на релсата и се предлагат различни типове, отговарящи на използваната от вас релса.

 10. Монтиране на корниз

  Ако искате да скриете горната част на пердето, може да монтирате корниз или драперия. Ако корнизът не е много тежък, може да го монтирате на конзолите за релсата с помощта на малки допълнителни носачи или скоби. Може внимателно да завършите краищата на корниза, като ги огънете или извиете назад към стената.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Окачване на корниз

3.7
3.7 of 5

328 общо

 • 5
  156
 • 4
  66
 • 3
  22
 • 2
  22
 • 1
  62