Настилка на малък вътрешен двор

84% of 100%

Един павиран вътрешен двор образува продължение на съседното помещение. Може да го използвате за оформяне на ъгъл за почивка или за паркиране на вашия велосипед или мотоциклет. Освен това той е важен елемент от оформлението на вашия дом.

На какво трябва да обърнете внимание?
Вътрешният двор трябва да бъде съвсем хоризонтален и не трябва да има каквито и да било неравности, вдлъбнатини или издатини. Да се направи вътрешният двор равен не е същото, като да бъде направен хоризонтален. Ако вътрешният двор е съвсем хоризонтален, тогава след дъжд или измиване по него ще остават локви. Следователно вътрешният двор винаги трябва да бъде под лек наклон.

 

 1. Колко голям трябва да бъде наклонът?

  Дъждовната вода лесно трябва да се оттича от вътрешния двор. Обикновено е достатъчен наклон от 2 см на метър. Това ще накара дъждовната вода да се стича в канала или в градината или на улицата.

 2. Отбелязване на границите

  Като начало очертайте границите на вътрешния двор с малки дървени колчета и канап. Забийте колчетата вертикално в земята на разстояние 1 метър едно от друго. Обикновено е достатъчна дълбочина 25–30 см. Ако искате вътрешният двор да се простира непосредствено до външната врата, най-високата част на вътрешния двор трябва да бъде по-ниска с поне 3 см от прага.

 3. Определяне на наклона

  За да определите наклона на вътрешния двор, най-напред трябва да зададете фиксирана точка. С помощта на нивелир и права дъска отбележете тази точка на маркерното колче, което е най-близо до дома. Завържете канапа на тази височина и след това с 2 см по-ниско на всяко следващо колче. След това поставете гранични дъски по дължината на канапа на отбелязаните височини.

 4. Плочи на вътрешния двор върху легло от пясък

  Ако искате да наредите плочите на вътрешния двор върху легло от пясък, ви е необходим слой от пясък с дебелина 10 см. Разстелете пясъка върху цялата повърхност, така че да бъде съвсем малко по-висок от граничните дъски. След това разстелете 2 мм стабилизиращ слой от цимент на прах над пясъчното легло. Загладете този слой и добре трамбовайте пясъчното легло на мястото му. След това загладете повърхността с права дъска.

 5. Настилане на плочите

  Настелете плочите равно и в правилна редица, без да стъпвате върху пясъчното легло. Плочите трябва плътно да прилепват една до друга и да лягат стабилно, когато ги поставяте на мястото им. Плочите от втория ред трябва да бъдат отместени на половин плоча от тези в първия ред, за да се получи правилен рисунък на настилката на вътрешния двор. Можете предварително да прецените колко половинки плочи ще ви трябват, за да минимизирате броя плочи, които трябва да срежете. Най-добре е да срежете плочите с ъглошлайф с диск за рязане на камък или с диамантен диск с подходящ диаметър. Непременно носете предпазни очила, антифони и работни ръкавици, когато работите с ъглошлайф.

 6. Бордюри

  След като положите всички плочи, може да завършите краищата с гранични блокчета или бетонни бордюри. След това може да насипете около бордюрите градинска пръст.

 7. Калдъръм

  Ако искате да придадете на външния двор селски вид, вместо плочи може да използвате едри обли речни камъни. Те могат да бъдат естествени или да са излети от бетон и се предлагат в различни цветове. Броят камъни, които са ви необходими, зависи от вида им. Може да нареждате камъните в редица, формираща паралелен рисунък, или под ъгъл 45 градуса. В последния случай ще ви трябват малко повече камъни. Други възможни варианти са разминаващ се рисунък, рибена кост на 45° или 90°, паркетен рисунък, безразборна подредба и рисунък, включващ половинки камъни.

 8. Стабилизиран пясък

  Ако искате да направите вътрешния двор или автомобилната алея наистина здрави, може да наредите камъните върху стабилизирано пясъчно легло. Това е смес от пясък и цимент във фиксирана пропорция. За вътрешни дворове трябва да използвате смес с плътност 150 кг/м³, а за автомобилни алеи – 200 кг/м³. Може и сами да смесите стабилизиран пясък. Тогава пропорциите са съответно 1:4 и 1:5. Това значи 1 част (лопати или торби) цимент към 4 или 5 части пясък. Ако ви е необходимо голямо количество, добре е да вземете под наем бетонобъркачка.

 9. Нареждане на паважа

  Без да стъпвате върху пясъчното легло, наредете камъните точно върху нужните места и се погрижете те добре да си пасват. Начукайте ги на местата им до нужната височина с гумен чук. Старайте се да удряте камъните по ръбовете, а не в средата, за да не се строшат. Ако даден камък е прекалено нисък или прекалено висок, извадете го и добавете или отнемете малко пясък под него. След това поставете камъка отново и пак го начукайте на мястото му.

 10. Ред по ред

  Полагайте камъните ред по ред и всеки път заравнявайте пясъка за следващия ред до необходимата височина. По време на работа непрекъснато проверявайте в различни посоки дали настилката е равна и дали шарката на настилката е правилна и равномерна. Накрая може да изрежете камъните за краищата до необходимия размер. Използвайте ъглошлайф с диск за рязане на камък или диамантен диск с необходимия диаметър.
   

 11. Машина за трамбоване с вибрираща плоча

  Ако павирате автомобилна алея и камъните трябва да издържат теглото на вашия автомобил, най-добре е да ги трамбовате с вибрираща плоча. Може да използвате вибриращата плоча и за трамбоване на пясъчното легло, преди да наредите камъните. След като сте заравнили и трамбовали пясъчното легло, може да наредите камъните с желания рисунък. Когато наредите всички камъни, може да ги трамбовате на мястото им с вибриращата плоча. Този метод на работа е много по-бърз от набиването на камъните поотделно.

 12. Разстилане на пясъка

  След като положите настилката на вътрешния двор или автомобилната алея, разстелете обилно фин бял пясък върху нея. Използвайте метла, за да разстелете пясъка във фугите. Това отнема доста време, но си струва да го направите внимателно, защото след това има по-малка вероятност за поникване на плевели във фугите, а камъните ще стоят по-здраво на местата си. След няколко дни, когато фугите се запълнят добре, може да изметете излишния пясък.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Настилка на малък вътрешен двор

4.2
4.2 of 5

254 общо

 • 5
  143
 • 4
  69
 • 3
  14
 • 2
  7
 • 1
  21