Монтиране на венециански щори

76% of 100%

Ако дограмата на прозорците е стандартна, вероятно ще можете да монтирате венециански щори точно по мярка. Можете и да попитате доставчика на дограмата за продукти за същия размер. В противен случай, ще трябва да приведете щорите до необходимия размер. Изберете щори, които са малко по-дълги и малко по-широки от вътрешните размери на дограмата. Щорите се предлагат в различни цветове и от различни материали, например винил, алуминий, дърво и плат.

Обърнете внимание
Винаги съблюдавайте указанията, приложени към щорите!

 1. Предимства на щорите

  Щорите от този тип осигуряват отлична изолация. През зимата топлият въздух циркулира в стаята и вдлъбнатата страна на щорите трябва да е обърната навътре. А през лятото топлият въздух се насочва нагоре и вдлъбнатата страна на ламелите трябва да е обърната навън. Тези щори могат да бъдат вдигани и регулирани чрез механизма в горната релса.
   

 2. Различни системи за монтаж

  Венецианските щори се доставят с различни видове монтажни скоби. Например, горната опора на щорите може да се притяга с правоъгълни скоби с фиксираща планка или с ъглови скоби с въртящ се фиксиращ лост за закрепване на горната релса.

 3. Избор на правилното място

  Можете да монтирате щорите по различни начини според наличното място и собствените си предпочитания.
  1. Монтиране към дограмата на прозореца (не се препоръчва при алуминиева или пластмасова дограма, защото отворите после не могат да се поправят)
  2. Монтиране към стената над дограмата
  3. Монтиране на тавана

 4. Монтиране на монтажните скоби

  Намерете местоположението на първата скоба и отбележете местата на отворите, които трябва да се пробият. Ако монтирате щорите към дограмата, първо пробийте отворите за винтовете с тънко свредло за дърво (2,5 мм). А ако монтирате щорите на стената, използвайте 6 мм свредло за зидария и поставете дюбелите. След това завинтете скобата на мястото й и частично затегнете винтовете. Като използвате летва и нивелир, поставете монтажната релса хоризонтално и отбележете положението на втората скоба. Ако трябва да се монтира трета скоба, внимавайте да е далече от плетената корда или лента.

 5. Измерете вътрешната ширина

  След монтирането на монтажните скоби може да измерите вътрешната ширина на щорите между скобите. Отбележете тази ширина на горната и долната релса на щорите. Когато измервате, съобразете се с допълнителната ширина на крайните тапи на релсите.

 6. Отрежете горната релса до нужния размер

  Отрежете с ножовка горната и долната релса до точната ширина. Защитете ламелите с плат или парче картон, докато работите. След отрязването поставете обратно крайните тапи на релсите.

 7. Отрежете ламелите до нужния размер

  Временно провесете щорите и отбележете вътрешната ширина на най-долната ламела. Внимавайте щорите да са центрирани, за да отрежете поравно от лявата и дясната страна. Използвайте специален нож за щори или ножици, за да отрежете ламелата до точната ширина. След това отрежете и другите ламели до размера им (можете да използвате отрязаното парче от долната ламела като шаблон за другите). След това можете да окачите щорите на мястото им и да ги фиксирате в скобите.

 8. Регулирайте височината

  Ако щорите са твърде дълги, отдолу ще се събере дебел сноп от неизползвани ламели. Можете да избегнете това, като махнете ненужните ламели. Извадете пластмасовите крайни тапи от долната релса и развържете шнура отдолу. Махнете долната релса и извадете ненужните ламели от плетената корда или лента. След това можете да поставите обратно долната релса и да вденете шнура на мястото му. Поставете крайните тапи на релсата, отрежете плетената корда или лентата до точната дължина и вържете краищата. Накрая поставете пръчката за отваряне и затваряне на щорите в държача й.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Монтиране на венециански щори

3.8
3.8 of 5

175 общо

 • 5
  81
 • 4
  37
 • 3
  20
 • 2
  12
 • 1
  25