Монтиране на плоскости от гипсокартон

78% of 100%

Ако искате да обновите вашата мансарда и да монтирате разделителна стена, гипсокартонът е очевидният предпочитан материал за тази работа. Плоскостите от гипсокартон се монтират лесно и благодарение на това, че са леки, могат да бъдат използвани почти навсякъде. Ако няма съществуваща конструкция, върху която да бъдат монтирани плоскостите, може да направите собствено разпределение и да направите дървена конструкция.

Обърнете внимание

Плоскостите от гипсокартон се предлагат с различна дължина – най-често 2,60 м, 3 м или 3,60 м. Може да избирате и ширина 60 или 120 см. Дебелината е 9,5 мм. Преди да започнете, проверете какви размери предлага вашият доставчик и ако трябва да направите дървена конструкция, постарайте се тя да отговаря колкото може по-точно на размерите на плоскостите.

 1. Отрязване на плоскости

  Гипсокартонът има гипсова сърцевина, покрита от двете страни с картонен слой. Плоскостите лесно могат да бъдат срязвани до необходимия размер с помощта на макетен нож. Като работите върху горната повърхност, направете дълбок срез в картона с помощта на дървена дъска като водач. После счупете плоскостта по дължината на среза с един-единствен удар, след което може да срежете картонения слой от другата страна на плоскостта.

 2. Рязане на гипсокартон

  Ако не смятате да използвате цялата дължина на плоскостите от гипсокартон (или ако трябва изрязвате парчета за врати и рамки), може да срежете плоскостите до необходимия размер с обикновен трион за дърво или прободен трион. Може да правите малки изрези за електрически контакти или канали с голяма боркорона, електрически трион или прободен трион. Прободните триони са удобни и за изрязване на сложни фигури или за закръгление на ъгли.

 3. СЪВЕТ

  Ако трябва да направите изрез с прободен трион, добре е най-напред да пробиете отвор по протежение на линията на среза – това улеснява започването на изрязването.
 4. Обработка на ръбовете след отрязване

  Може да обработите отрязаните ръбове с ренде за гипсокартон или блокче за шлайфане с едра шкурка. По този начин може да обработите внимателно сглобките, след като монтирате плоскостите – добре е да завършите обработката на срязаните ръбове, за да им придадете гладък скосен вид.

 5. Монтиране на плоскости с гвоздеи

  Най-добрият чук за използване е чук с кръгла глава, чиято закръглена глава позволява главата на гвоздея да се вбие в плоскостта. Използвайте гвоздеи с дължина около 30 мм, за да монтирате плоскостите от гипсокартон. Максималното разстояние между гвоздеите трябва да бъде 20 см, а гвоздеите трябва да са поне на 1 см от ръба на плоскостта. Може да монтирате плоскостите и с помощта на такер (пистолет за забиване на пирони или скоби), зареден с пирони.

 6. Монтиране на плоскости с винтове

  Ако използвате винтове, трябва да изберете специални винтове за гипсокартон с дължина 25 и 35 мм. Тези винтове са направени от неръждаема стомана с черно покритие и остър твърд връх. Най-лесният начин за работа е с електрическа бормашина/винтоверт или отвертка. Ако е възможно, използвайте специален накрайник за отвертка за гипсокартон или бормашина/винтоверт с регулируем въртящ момент, така че винтовете да не преминат през гипсокартона. Може да завинтвате винтовете, без преди това да е нужно да пробивате отвор. Максималното разстояние между винтовете трябва да бъде 25 см.

 7. Обработка на фугите

  Повърхностите на гипсокартона и фугите между плоскостите не трябва да бъдат прашни, а трябва да са чисти. Забележка: трябва да започнете да заглаждате фугите само когато гипсокартонът е сух и при стайна температура. Запълнете фугите с шпакловка с помощта на шпакла. След 24 часа съхнене, ако е необходимо, може да положите втори слой. Когато изсъхне, може да загладите фугите с шкурка.

 8. Обработка на вътрешни ъгли

  Най-добрият начин да обработите ъглите е да използвате уплътнителна лента (мрежа). Най-напред положете шпакловка върху двете ъглови повърхности. След това сгънете уплътнителната лента наполовина по дължината й и я притиснете към ъгъла. Натиснете я добре в шпакловката и я покрийте с горен слой шпакловка. Премахнете излишната шпакловка и я загладете с шпакла. Друг начин е да използвате самозалепваща уплътнителна лента от стъкловлакно.

 9. Обработка на външни ъгли

  Може да обработите външните ъгли с армираща лента. Отрежете лентата с необходимата дължина и я сгънете под прав ъгъл. Нанесете шпакловка към двете страни на ъгъла и силно притиснете армиращата лента в шпакловката. Загладете ъгъла с шпакловка и шпакла. Шлайфане е необходимо само за премахване на неравностите на връзката. Може да използвате и алуминиева ъглова лента за допълнителна защита.

 10. Защита на стената от влага

  Гипсокартонът не издържа на влага. За да не позволявате просмукването на влага в плоскостите, трябва да ги повдигнете на 1 см от пода с известен брой малки парченца гипсокартон. По-късно, когато плоскостите бъдат закрепени на местата им, тези парченца могат да бъдат премахнати.

 11. СЪВЕТ

  Никога не пренасяйте плоскостите от гипсокартон хоризонтално, а ги дръжте вертикално за ръбовете. Съхранявайте гипсокартона на сухо, повдигнат от пода с дървени летви.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Монтиране на плоскости от гипсокартон

3.9
3.9 of 5

1376 общо

 • 5
  680
 • 4
  313
 • 3
  121
 • 2
  74
 • 1
  187