Монтиране на плосък телевизор на стена

78% of 100%

Тъй като плоските телевизори нямат обемиста електронно-лъчева тръба, те могат да се монтират на стена, подобно на картина. Също така, може да закупите стилни телевизионни стойки, които скриват и кабелите. Предлагат се различни типове системи за монтаж – например фиксирани и регулируеми, така че най-напред трябва да решите кой вид искате да използвате.

Обърнете внимание

Преди да започнете да пробивате отвори в стената, най-напред проверете дали през мястото, където смятате да пробивате, не преминават водопроводни или газопроводни тръби или електрически кабели. Предлагат се специални електронни детектори за откриване на местоположението на скрити тръби или кабели.

 1. Отбелязване на подходящото положение

  Решете къде искате да монтирате вашия телевизор. Може просто да го монтирате на стената или може да го направите регулируем чрез завъртане и накланяне. Това може да бъде полезно, за да нагласите най-добрия зрителен ъгъл от различни места (например от кухнята).

 2. Намиране на подходящата височина

  Стандартното правило е, че долният край на плоския телевизор трябва да бъде на 50–60 см над пода. Разбира се, това зависи и от мястото, където ще седите. Добре е да вземете парче картон с приблизително същите размери като на телевизора и да го поставите до стената. След това го погледнете от различните места, където ще седите. Когато положението ви удовлетворява, може да монтирате вашия плосък телевизор на тази височина.

 3. Могат ли конзолите да издържат теглото?

  Купувайте само конзоли, които са подходящи за размера и теглото на вашия плосък телевизор (вижте описанието на конзолата). Прочетете ръководството на вашия плосък телевизор и сравнете данните. Използвайте дюбели и винтове с добро качество и използвайте всички отвори за винтове, предвидени в конзолата.

 4. Разстояние от стената

  Може да монтирате вашия плосък телевизор плътно до стената, макар това да значи, че няма да можете да регулирате положението на екрана. Не забравяйте, че плоските телевизори се загряват и по-голямото разстояние между екрана и стената ще осигурява по-добра вентилация. Това значи и по-малка вероятност от тъмни петна по стената вследствие на конвекцията, причинени от отлагането на прах по стената, а също така ви дава възможност да регулирате ъгъла на телевизора по хоризонтал и по вертикал.

 5. Измерване на разстоянието между монтажните отвори според спецификацията VESA

  За да изберете подходящата конзола за монтаж на стена, измерете разстоянието между отворите за винтовете на гърба на вашия плосък телевизор. Най-разпространените разстояния са 10 x 10 см и 20 x 10 см от център до център.

 6. Скриване на кабелите

  Освен захранващия и антенния кабел, за свързване на вашия плосък телевизор към друга апаратура най-често се използват и някои други кабели – например към DVD плейъри, игрови конзоли, сателитни приемници и цифрови приставки. Тези устройства често се намират в шкаф, поставен на пода, така че трябва да намерите най-добрия път да прекарате кабелите до телевизора. Добър начин да направите това е да използвате кабелен канал, в който подредено да прекарате кабелите и да ги скриете от погледа. Друга възможност е да използвате поставка за телевизор с рафт за поставяне на апаратурата.

 7. СЪВЕТ

  Предпочитате да избегнете използването на неугледен кабелен канал? Тогава помислете за монтирането на фалшива стена, на която да монтирате вашия плосък телевизор. Ако изградите фалшива стена от плоскости, закрепени върху рамка от дървени летви, можете да използвате пространството зад нея за кабелите. Друга възможност е да прекарате кабелите зад телевизора, ако разпределението в дома ви позволява това.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Монтиране на плосък телевизор на стена

3.9
3.9 of 5

466 общо

 • 5
  244
 • 4
  91
 • 3
  29
 • 2
  19
 • 1
  83