Монтиране на кухненски шкафчета

74% of 100%

Лесно можете сами да монтирате кухненски шкафчета. В зависимост от свободното място, може да монтирате кухненски шкафчета и в помещения, различни от кухнята. Ако си закупувате кухненски шкафчета от магазин за домашни майстори или от магазин за кухни, те са комплектовани с необходимите крепежни елементи. Така че не трябва да купувате специални монтажни елементи, нито пък са ви нужни някакви специални инструменти.

 1. Какъв размер?

  Размерите на кухненските шкафчета се основават на стандартни размери и елементи. Обикновено може да изберете височина на кухненските шкафчета 45, 75 и 90 см и ширина 30, 45 и 60 см.

 2. Каква височина?

  Горните кухненски шкафчета обикновено се монтират с дъното на 135 см. от пода. Тази височина оставя достатъчно място за долните кухненски шкафчета с плота, ако е необходим такъв, с разстояние между двата от 45 до 60 см. Ако монтирате кухненско шкафче над блок с мивка, трябва да оставите разстояние 90 см между горното и долното шкафче.

 3. Какво покритие?

  Може да избирате между богата гама цветове и материали за лицевите панели или вратичките на кухненските шкафчета. Вратичките на кухненските шкафчета почти винаги са окачени на скрити панти от вътрешната страна на рамката. Някои кухни с ретро дизайн може да използват външни панти като декоративен елемент.

 4. Монтиране на шкафчетата

  Отбележете на стената точното положение на външните ръбове на шкафчетата. Проверете дали сте избрали подходящата височина над пода. На тази височина изчертайте хоризонтална линия с помощта на нивелир. Може да използвате и лазерен нивелир за по-бързо и точно отбелязване на хоризонталната линия. Монтажните конзоли обикновено са регулируеми, така че след монтирането им пак можете да регулирате положението на шкафчетата по хоризонтала и по вертикала.

 5. Идеално прави

  Ако искате да бъдете напълно сигурни, че шкафчето е хоризонтално, закрепете дървена рейка с напречно сечение 20 x 45 мм под линията, която сте отбелязали на стената. Тя ще поддържа шкафчето докато го монтирате. След това може да я премахнете и да запълните отворите. Отбележете монтажните точки за шкафчето на стената, за да се види къде трябва да бъдат закрепени конзолите.
  Забележка: кухненските шкафчета се доставят с различни видове конзоли и монтажни системи. Най-простата система използва клинообразни дървени трупчета. Ако използвате такива, трябва да работите много точно, особено ако трябва да монтирате няколко шкафчета едно до друго в права линия.

 6. Използвайте качествени дюбели

  Пробийте нужните отвори в стената и поставете полиамидни дюбели. Закрепете опорите, предоставени с шкафчето. Обърнете особено внимание на материала на стената. Използвайте дюбели с добро качество, защото те трябва да носят теглото на шкафчето с цялото му съдържание. След това монтирайте шкафчето на стената. Всяка от конзолите в шкафчето има два винта: един да регулира височината, за да застане шкафчето хоризонтално, и друг да прибере шкафчето към стената.

 7. Монтиране на две шкафчета едно до друго

  Ако монтирате две шкафчета едно до друго, може да ги закрепите едно за друго. Използвайте стеги, за да фиксирате здраво шкафчетата. След това пробийте отвор през двете шкафчета и свържете стените им с болт и гайка. Това ще гарантира, че шкафчетата ще стоят неподвижно на местата си.

 8. Монтиране на вратичките

  След това идва време за монтиране на вратичките. Може да изберете посоката на отваряне, така че внимателно помислете коя е по-удобната посока – например ако сте монтирали шкафчето в ъгъла. Има значениеи дали сте десничар или левичар. Монтирайте едната част на пантата на вътрешната стена на шкафчето, а другата част в съответната кръгла вдлъбнатина във вратичката. Плъзнете двете части на вратичката на мястото им и ги завинтете заедно. Пантите се регулират в три направления, така че може да окачите вратичката съвсем права.

 9. Регулиране на височината

  За да регулирате височината на вратичката, разхлабете винтовете, показани със стрелките. След това може да движите пантата нагоре или надолу, за да постигнете нужната височина на вратичката. След това отново здраво затегнете винтовете.

 10. Изправяне на вратичката

  Ако вратичката не е права, може да я регулирате с винта, показан със стрелката. Най-напред проверете дали има нужда вратичката да се регулира от горната или от долната панта.

 11. Регулиране на дълбочината

  Може да регулирате дълбочината на пантите, така че вратичката да прилепне плътно към шкафчето. Разхлабете винта, показан със стрелката. Сега може да премествате пантата напред или назад, докато вратичката прилепне плътно. След това отново затегнете винта.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Монтиране на кухненски шкафчета

3.7
3.7 of 5

451 общо

 • 5
  197
 • 4
  100
 • 3
  40
 • 2
  27
 • 1
  87