Монтиране на комарници към врати и прозорци

80% of 100%

През лятото искате в дневната или спалната ви да влиза свеж въздух, но не искате да позволявате да влизат комари, мухи и други насекоми. Комарниците са идеалното решение за свеж въздух и комфорт, без да ви безпокои жуженето на насекоми. Не винаги модерната дограма е подходяща за монтиране на комарници. Ето защо е най-добре да монтирате комарник на съществуваща дограма на прозорец или врата към вътрешния двор. Може да направите комарника от дърво или алуминий.

 1. Измерване на прозореца

  Дали искате да направите отварящ се или фиксиран комарник, трябва да знаете размерите. Най-напред измерете височината и ширината на касата на прозореца между стените. Оставете запас от 10 мм, за да можете лесно да монтирате рамката на комарника.

 2. Дървен комарник

  Може да направите рамка от дървени летви, към която да закрепите мрежата. Летвите трябва да са широки 40 мм и дебели 20 мм. Сглобете летвите чрез сглобки с припокриване. Може да използвате и друг вид дърводелски сглобки, но тогава може би трябва да използвате по-дебели летви.

 3. Напречни летви

  Пригответе две дълги летви (с дължина колкото височината на прозореца) и три къси летви (с дължина колкото ширината на прозореца). Третата летва се монтира в средата на комарника, за да укрепи рамката. Направете сглобки с припокриване в краищата на двете дълги летви със същата ширина, като тази на напречните летви (40 мм). След това направете същото с трите къси летви.

 4. Сглобки с припокриване

  Може да направите сглобките с припокриване с помощта на трион за напречни срезове. Закрепете летвата на тезгяха изправена и най-напред я срежете вертикално в края. След това я закрепете хоризонтално и направете срез до средата на дебелината й, така че да отпадне парче с половината дебелина на летвата. Може да отрежете тези парчета и с длето или оберфреза. Използвайте прав ъгъл, за да отбележите линиите на среза, така че че линиите да са отбелязани точно.

 5. Изработване на изрезите в рамката

  Централната напречна летва трябва да бъде монтирана в средата на двете дълги летви. Това значи, че в средата на тези летви трябва да бъдат направени врязвания до половината дебелина. Може да направите това с оберфреза. Настройте ограничителя на дълбочината за тази дълбочина. Направете врязванията на два пъти, за да избегнете претоварването на оберфрезата и изгарянето на дървото. Най-напред отбележете линиите на изрязване с триъгълник и започнете да изрязвате по отбелязаните линии. Поставете изрязано парче от летвата до обработвания детайл, за да води машината и да ви помага да изрязвате по права линия.

 6. Длето за дърво

  Най-добрият начин за премахване на неравностите е с длето за дърво. Когато приготвите всички припокриващи се сглобки, сложете рамката на пода и проверете дали всичко пасва.

 7. Сглобяване на рамката

  Сглобете всички сглобки с лепило за дърво и винтове и проверете дали ъглите на рамката са прави. Може да направите това с прав ъгъл или чрез проверка дали диагоналите са еднакви. Също така, проверете дали рамката пасва добре на разстоянието между стените, преди окончателно да затегнете винтовете. За да предотвратите разцепване на дървените летви, добре е предварително да пробиете отворите за винтовете със свредло с диаметър, по-малък от този на винтовете. След сглобяването може да покриете рамката с боя или лак.

 8. Опъване и закрепване на мрежата

  Поставете мрежата върху рамката и я изрежете със запас по 5 см повече от самата рамка. Подгънете излишната мрежа назад и я заковете с такер или електрически пистолет за скоби. Използвайте по една скоба на всеки 5 см. Опъвайте мрежата колкото се може по-силно и след това заковавайте двете страни към рамката. Опитвайте се да поддържате мрежата опъната, така че да не се получават гънки и квадратчетата на мрежата да са успоредни на рамката.

 9. Окончателна обработка

  Може да скриете скобите, като завинтите върху рамката тънки скриващи летвички със същата ширина. Изрежете ги по размер и ги боядисайте с боя или лак със същия цвят като рамката. За да предотвратите разцепване на дървените летви, предварително пробийте отворите за винтовете със свредло с диаметър, по-малък от този на винтовете.

 10. Монтиране на пантите

  Проверете от коя страна на прозореца (или вратата) се намират пантите. Пантите на мрежата трябва да бъдат монтирани от същата страна. Преди да започнете, най-напред отбележете местата на отворите за винтовете на пантите и после предварително пробийте отворите със свредло с диаметър, по-малък от този на винтовете.

 11. Затваряне

  След като монтирате комарника, може да монтирате магнитна заключалка, която да го придържа затворен. Монтирайте самата магнитна заключалка на рамката на комарника, а металната пластина – на съответното място на касата на прозореца.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Монтиране на комарници към врати и прозорци

4
4 of 5

748 общо

 • 5
  396
 • 4
  176
 • 3
  40
 • 2
  37
 • 1
  99