Как да изберем подходящата косачка

72% of 100%

Редовното косене е ключът към красивата зелена ливада в добра форма. Но как да изберете най-добрата косачка за ливадата си? Нашето ръководство ще ви помогне да намерите правилната.

 1. Най-добрата косачка за малка ливада

  Ръчните косачки или ротационните косачки се задвижват от вас, а не с електричество. Остриетата са монтирани в цилиндър, който се върти при тикането на косачката. Така се получава прецизно и равномерно косене. Компактната конструкция означава, че с ръчната косачка можете лесно да маневрирате около предметите в ливадата. При това ръчната косачка заема много малко място при съхранение.

 2. Най-добрата косачка за малка до средна ливада

  С електрическата косачка косенето е като детска игра. Електрическите косачки обикновено са лесни за маневриране около обектите по ливадата. И повечето от тях имат удобна кофа или торба за събиране на окосената трева. Те не са много шумни и се предлагат в енергийноефективни варианти. Имайте предвид, че в съответствие със законите в ЕС, повечето електрически косачки са с къс кабел, така че ще ви трябва удължителен кабел.

  Вече се предлагат и акумулаторни електрически косачки и електрически косачки роботи. Те обикновено са доста по-скъпи.

 3. Най-добрата косачка за средна до много голяма ливада

  За по-големи ливади често се използва бензинова косачка. Тя е също така практическо решение, когато сте далече от електрически контакт. Бензиновите косачки са по-мощни и по-тежки от електрическите, а често са и доста по-големи. Бензиновата косачка не е толкова екологична заради изгорелите газове. Можете да си набавите дори самоходни бензинови косачки, които са предназначени за големи ливади и тревни площи на повече от 500 квадратни метра (5000 кв. фута).

 4. Избор на желаната ширина на косене

  Косачките се предлагат за различни ширини на косене. По правило, колкото е по-широка косачката, толкова по-бързо ще свършите работата. При определянето на ширината на косачката трябва да вземете предвид и размера на ливадата. 

  Малка до средна ливада
  Тук ще е подходяща ширина на косене от 29–33 см (11–13 инча). Такива обикновено са по-леките и компактни косачки, които са лесни за разнасяне и прибиране след употреба.

  Средна до голяма ливада
  Тук е достатъчна ширина на косене от 38 см (15 инча).

  Голяма и много голяма ливада
  Тук ще трябва да потърсите ширина на косене 38 см (15 инча) или повече.

  Ако имате голяма ливада с много дървета или храсти, може да е по-удобна косачка с по-малка ширина.

 5. Регулируема височина на косене

  При повечето косачки можете да регулирате височината на косене. При това увеличавате или намалявате разстоянието между ножовете и земята, така че да косят тревата с точно определената височина. Някои косачки ви позволяват да зададете точно желаната височина на косене, а други имат набор от стандартни височини.

 6. Мощност

  Мощността и скоростта на косачката се посочват най-често във ватове и брой обороти в минута. По правило, колкото е по-малка ливадата, толкова по-малка мощност е необходима за косенето ѝ. Затова електрическите косачки се предлагат във версии 500 W, както и 1300 W. Бензиновите косачки обикновено са по-мощни от електрическите, което ги прави подходящи за косене на по-големи площи.

 7. Събиране на трева

  Някои косачки оставят окосената трева след себе си. След това трябва да съберете с гребло всички отпадъци, което може да отнеме време, ако ливадата е голяма. Затова много от косачките имат кофа или торба за събиране на окосената трева. А това ви спестява много време и усилия.

 8. Мулчираща косачка

  Друга възможност е да се използва мулчираща косачка. Този вид косачка нарязва окосената трева на малки парченца, които издухва равномерно в тревата. Това не позволява на почвата да изсъхне и намалява вероятността да се развия гъбички. Окосената трева се превръща в компост, който е източник на естествени хранителни вещества за ливадата.

 9. Тример за трева

  Тримерът за трева е удобно решение, когато се налага да разчистите около стени, огради и цветни лехи – или просто да оформите краищата на ливадата. Накратко – навсякъде, където не можете да достигнете лесно с обикновена косачка. При това тримерът за трева е идеалният инструмент за малки тревни участъци на неравна земя

  Маломощните тримери са много подходящи за оформяне на краищата на ливади, докато по-мощните версии могат да се използват за косене на плевели и жилава, по-висока трева. Тримерите имат пластмасов нож или найлонова лента. Голямото предимство на найлоновата лента е това, че ако се скъса, губите само малко парченце от макарата. След това можете да изтеглите лентата, автоматично или на ръка.

  Когато използвате тример, винаги трябва да носите предпазни очила, дълги панталони и затворени обувки.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Как да изберем подходящата косачка

3.6
3.6 of 5

137 общо

 • 5
  59
 • 4
  30
 • 3
  13
 • 2
  5
 • 1
  30