Изработване на дървена коледна елха

74% of 100%

Тази дървена коледна елха за многокатна употреба може да се използва както вкъщи, така и навън. Можете да я направите в размер, подходящ за поставяне на масата, в плосък вариант с орнаменти или като пълноразмерна коледна елха. Елхата е изработена от водоустойчив шперплат, за да може да се използва по най-различни начини и на различни места. След употреба можете лесно да разглобите елхата, за да спестите място за съхранение. Можете да закупите парчета шперплат с различни размери и дебелини. Ако накрая боядисате елхата с безцветен прозрачен лак, тя ще има красив, естествен вид. А ако предпочитате, можете да използвате лак в цвят, какъвто пожелаете. Добра идея е да поставите уплътнение, което да предпазва краищата на шперплата – така вашата коледна елха ще бъде по-устойчива на външните климатични условия, за да можете да я използвате много години.

 1. Някои идеи за коледна елха от дърво

  Тук виждате няколко различни вида дървени коледни елхи: модел за поставяне на масата с триъгълни профили, плосък модел, изработен от дъски и подходящ за поставяне на стена, и модел от вълнообразно изрязани дъски, които се пресичат. Друг триизмерен модел е изработен от подредени на кръст дъски – можете да направите този вариант толкова висок, колкото желаете, като използвате повече или по-малко хоризонтални дъски.

 2. Изработване на стояща на пода коледна елха

  Ако искате стояща на пода коледна елха, е добре да я направите колкото се може по-тясна. Можете да постигнете това, като използвате по-тесни дъски. Така ще имате по-малка ширина, за да направите лесно по-висока елха. Дървените триъгълници се фиксират под ъгъл 15°. Можете да поставите всякакви украси – например миниатюрни светодиодни лампички, топки и звезди – както отвън, така и отвътре на елхата.

 3. Изберете размера на елхата

  Дали ще правите малка елха за масата или по-голяма елха за пода, най-добре е да използвате водоустойчив шперплат. За по-малка елха използвайте шперплат с дебелина 9 мм, а за по-голяма – 12 или 18 мм. На чертежа са показани размерите за елха с височина около 145 см. Можете, разбира се, да направите клоните в каквато форма пожелаете.

 4. Направете "клоните"

  Изберете броя дървени профили – или "клони" – за вашата коледна елха; обикновено те са 4, 6 или 8. За да ви е по-лесно да направите всички клони еднакви, първо изрежете шаблон от картон. След това с молив очертайте контурите на шаблона, за да имате клони с еднаква форма. Горната част на всеки клон е под ъгъл 15°, така че върховете на всички клони на готовата елха да са подредени красиво.

 5. За да не се разцепи дървото

  С 8-мм бургия за дърво пробийте отвори във вътрешните ъгли на клоните. Това ще предпази от разцепване срязаните ръбове на дървото и също така ще улесни работата ви с прободния трион.

 6. Изрежете клоните

  С помощта на прободния трион изрежете първия цял профил (или клон) на елхата. Режете плавно и бавно, като оставите вашия електроинструмент да свърши работата, използвайте остър режещ лист и следвайте внимателно очертаните с молив контури.

 7. Използвайте първия клон като шаблон

  Загладете отрязаните ръбове с шкурка и използвайте този първи профил – или клон на елхата – като шаблон за останалите клони. Очертайте с молив по контурите, за да очертаете целия профил на следващия клон. Използвайте парчетата шперплат колкото се може по-ефективно, като внимателно напасвате профилите върху тях.

 8. Изрежете клоните

  С прободния трион изрежете контурите на всички клони, а с циркуляра изрежете правите ръбове до желания размер. Почистете треските и загладете отрязаните ръбове с шкурка (номер 180).

 9. Направете съединителните елементи на коледната елха

  Основата на триъгълната елха, с други думи ширината на елхата на нивото на пода, е приблизително 780 мм. В долната си част 6-те профила (или клона) са свързани чрез съединителни елементи. Те са с размери около 40 x 370 мм и можете да ги изрежете от останалите парчета шперплат. Пробийте 8-мм отвори в краищата на съединителните елементи – те са за въжето от сезал, което ще държи заедно клоните на елхата.

 10. Сглобете коледната елха

  Ако имате 6 профила (или клона), първо поставете на местата им 2-та клона, които са точно един срещу друг, а след това – и другите 4. За да съедините всички клони, пробийте 8-мм отвор в горния край на всеки клон и ги вържете заедно с въже от сезал.

 11. Сглобете съединителните елементи

  Шестте профила (клона) се държат заедно от шестте съединителни елемента, които се събират в средата. Тези съединителни елементи се връзват заедно с въжето от сезал така, че 6-те клона да са на еднакво разстояние един от друг. Най-добре е да използвате въже от сезал, защото изглежда добре и подхожда идеално на естествения вид на шперплата, от който сте изработили коледната елха.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Изработване на дървена коледна елха

3.7
3.7 of 5

75 общо

 • 5
  41
 • 4
  5
 • 3
  8
 • 2
  5
 • 1
  16