Изолиране на тръби

86% of 100%

Изолирането на тръби не само е добро за околната среда, то ви икономисва и пари. Енергията е твърде ценна, за да бъде пиляна – това, което не консумирате, не трябва да бъде произвеждано. Тръбопроводите почти винаги са най-слабото звено в една отоплителна система, така че най-простият начин да направите икономии е да ги изолирате.

 1. Можете да си осигурите повече комфорт

  Тръби, които преминават през стените, се изолират трудно поради липсата на място. Можете обаче да запълните фугите в стената с полиуретанова пяна или минерална вата. Целта на изолирането на тръбите е да се намали загубата на топлина между нагревателя и радиатора или конвектора до абсолютния минимум. Самите радиатори излъчват топлина във всички посоки, включително и към стените. И ако стената е неизолирана външна стена, ще губите много топлина през нея. Добро решение е да монтирате отразяваща плоскост от фолио зад радиатора. Това предотвратява загубата на топлина и повишава комфорта в стаята. Което значи, че може да намалите степента на термостата.

 2. Цветово кодиране на изолацията

  Ефективността на изолацията се изразява чрез стойността на параметъра R. Колкото по-ефективно изолационният материал спира преминаването на топлина, толкова по-голяма е стойността на параметъра R и по-ефективна е изолацията. Сивата изолация за тръби 9 мм има стойност на параметъра R, равна на 0,030, а синята изолация за тръби 13 мм има стойност на параметъра R, равна на 0,035.

 3. Изолация на тръбите

  Полиетиленът има голяма стойност на параметъра R, затова неговите изолационни качества са големи. Този материал е огнеустойчив и звукопоглъщащ (по-малък шум в тръбите). Той се поставя лесно, защото е гъвкав и лесно се плъзга върху тръбите. Освен това не се свива.

 4. Отрязване на изолационната тръба по размер

  Отрязването на изолационната тръба по размер е много просто. Използвайте приспособление за рязане под ъгъл, в което можете да срежете изолационната тръба под ъгъл 30° и 45°. За да срежете тръбата, може да използвате нож за хляб с право острие с дължина 30 см. Разтворете изолационната тръба по дължина и я поставете върху тръбата. След това може да затворите изолационната тръба с двустранна лепенка или изолационна лента.

 5. Тройници

  Започнете с поставянето на изолацията по сгъвките, тройниците и разклоненията на тръбите. За тройниците направете 90-градусов клинообразен срез в сегмента за основната тръба, започващ от средата на изолационната тръба. Изрежете края на изолационната тръба, която ще съединявате под 90°, под ъгъл 45°, така че да се заостри. След това вмъкнете заострения край в 90-градусовия срез на основната тръба, така че двата сегмента от тръбата да прилепнат плътно. Навийте изолационна лента около тройника, за да запечатате връзката.

 6. Сгъвка под прав ъгъл 90°

  С помощта на приспособление за рязане под ъгъл отрежете краищата на две парчета изолационна тръба под ъгъл 45°. Поставете двете парчета изолационна тръба върху изолираната тръба, така че двата края, срязани под ъгъл 45°, да формират правоъгълна сгъвка под ъгъл 90°, и притиснете двата края. Навийте изолационна лента около сгъвката, за да запечатате връзката.

 7. Дъговидна извивка под ъгъл 90°

  Поставете изолационната тръба в приспособлението за рязане под ъгъл с разцепената страна нагоре. Направете 2 прореза близо един до друг на почти пълната дълбочина на тръбата, всеки от които под ъгъл 30°. Поставете изолационната тръба с прорезите към вътрешната страна на дъгата на изолираната тръба. Навийте изолационна лента около прорезите, за да запечатате връзката.

 8. Настенни конзоли

  Измерете разстоянието от края на последното парче изолационна тръба до конзолата на стената и отрежете ново парче изолационна тръба с тази дължина. Поставете изолационната върху изолираната тръба и после продължете с ново парче изолационна тръба. Плътно притиснете краищата на двете изолационни тръби и ги закрепете с изолационна лента.

 9. СЪВЕТ

  Погрижете се всички връзки да бъдат запечатани и обвити с изолационна лента. Това ще гарантира най-добрата възможна изолация.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Изолиране на тръби

4.3
4.3 of 5

344 общо

 • 5
  242
 • 4
  45
 • 3
  16
 • 2
  6
 • 1
  35