Изолиране на тавана

74% of 100%

Топлият въздух се издига нагоре, така че за вашата къща това значи, че в крайна сметка стига до тавана. Ето защо таванът е първото място, което трябва да изолирате, за да не позволите на нагретия въздух да избяга през зимата. И, разбира се, изолацията помага вашата къща да се запази хладна през лятото.

Разлика между плоските и наклонените покриви
Плоските покриви могат да бъдат изолирани само отвън, с други думи в самата конструкция на покрива. Ако се опитате да изолирате плосък покрив отвътре, ще се образува кондензат между изолационния материал и обшивката на покрива. Това ще доведе до загниване на гредите и дъските на покрива. За разлика от плоските, наклонените покриви могат да се изолират отвътре.

 1. Изолационни материали

  Важен фактор е изборът на изолационен материал и неговата дебелина. Колкото материалът е по-дебел, толкова по-добра е изолацията. Удвояването на дебелината на изолацията обаче не значи, че тя ще стане двойно по-ефективна. Изолацията трябва да бъде полагана в плътен херметичен слой, за да се избегне кондензатът отвътре. Обикновено изолационният материал се предлага с херметизиращ и противовлажен слой. Винаги използвайте ролки с най-голямата възможна ширина, за да поддържате минимален брой на съединенията.
  Ще обхванем четири типа изолация на покрива.
  • изолационни панели от стъклена вата с противовлажна мембрана
  • изолационна обшивка
  • минерална вата
  • изолационни влакна от полистирен (стиропор)

  След това ще обясним как може да облицовате вътрешната страна на покрива и как може да изолирате и пода.

 2. Изолационни плоскости от стъклена вата

  Най-напред измерете разстоянието между гредите на покрива. След това нарежете изолационния материал, като добавите 1–2 см допълнително. Това ще гарантира, че изолационният материал ще се задържи здраво на мястото си между гредите на покрива. Когато работите с изолационния материал и го режете, носете противопрахов респиратор и ръкавици. Рязането е по-лесно, ако притиснете материала с права дървена дъска или алуминиев профил.

 3. СЪВЕТ

 4. Противовлажна мембрана

  Постарайте се да няма фуги на местата на свързване на изолационните плоскости, през които да преминава кондензат. Когато напълно изолирате покрива, поставете противовлажна мембрана, като работите от горе надолу. Заковете здраво мембраната със скоби за гредите на покрива с припокриване от 10 см и закрийте припокриванията с ивици изолационна лента.

 5. Изолационна обшивка

  Започнете да работите от ъгъл. Развивайте материала между гредите на покрива от горе надолу. Старайте се добре да опъвате противовлажната мембрана. Закрепете припокриващите се краища по ръбовете с пистолет за скоби на интервали от по 10 см. Преди да заковете долния край, отрежете излишния материал. Когато работите с изолационния материал и го режете, носете противопрахов респиратор и ръкавици. След това притиснете обшивката здраво на мястото й и я заковете към гредите. Закрийте връзките между краищата с леплива лента, за да гарантирате, че няма процепи. Може да използвате леплива лента и за поправяне на всякакви разкъсвания на материала.

 6. Минерална вата

  Минералната вата на рула или на листа е най-често използваният изолационен материал. Ширината на изолацията трябва да бъде малко по-голяма от разстоянието между гредите на покрива. Това ще гарантира, че изолационният материал ще се задържи здраво на мястото си между гредите на покрива. Минералната вата лесно се реже с кухненски нож. Когато работите с изолационния материал или го режете, носете противопрахов респиратор и ръкавици. За да постигнете по-добър резултат, най-лесно е да режете по правия ръб на дървена дъска или алуминиев профил.

 7. Изолационни влакна от полистирен (стиропор)

  Ако гредите на покрива са прави и равни, може да използвате и изолационни плоскости от полиуретан, полистирен (стиропор) или минерална вата. В този случай е най-добре да използвате плоскости с грундирани ръбове, за да се намали опасността от пожар и деформация на плоскостите.
  Поставяйте панелите с разминаване на ръбовете, така че да избегнете непрекъснати съединения. Това подобрява херметизацията и води до по-равна повърхност. За да изрежете плоскостите по размер, използвайте ръчен или прободен трион с дребни зъби. Поставянето на плоскостите се извършва най-добре от двама души, защото тези плоскости са доста големи и лесно могат да се счупят. Използвайте електрическа бормашина/винтоверт за закрепване с винтове с големи шайби на интервали от по 25 см.

 8. Окончателна обработка

  След като изолирате покрива, може да покриете вътрешната му страна с гипсокартон или друг листов материал. Ако използвате гипсокартон, най-напред трябва да закрепите дървени летви напречно на гредите на покрива, за да подготвите здрава конструкция, на която лесно да закрепите плоскостите от гипсокартон. След това може да закрепите плоскостите от гипсокартон към дървените летви с помощта на самонарязващи винтове (рапидни). Най-добре е да използвате електрическа бормашина/винтоверт с адаптер за накрайници за гипсокартон, за да не повредите гипскартона.

 9. Изолиране на пода на таванското помещение

  Ако вашият таван няма отвор за стълба, може да решите да изолирате и пода. Изолацията се поставя най-добре на плоска повърхност и трябва да бъде положена от отделни плоскости, добре прилепнали една до друга. За да запечатате подовата конструкция колкото може по-добре, най-напред може да поставите херметична мембрана. Ако таванът ви е само с олекотена конструкция, трябва да положите противовлажна мембрана, особено ако отдолу има лошо проветрена баня.
  Изрязвайте изолационните плоскости малко по-широки от разстоянието между гредите и добре ги притискайте на местата им. Ако използвате изолационна обшивка, изберете такава ширина, която да позволява да заковете със скоби страните й към гредите. Старайте се да опъвате материала колкото може по-добре, без процепи и гънки. Не е нужно да покривате изолацията между гредите. Ако таванът трябва да бъде достъпен, може да покриете съседните греди със здрави плоскости.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Изолиране на тавана

3.7
3.7 of 5

316 общо

 • 5
  119
 • 4
  86
 • 3
  44
 • 2
  26
 • 1
  41