Изграждане на платформи

68% of 100%

Една дървена платформа или вътрешен двор не изстиват или не се нагряват както направените от камък. Те са комфортни и изглеждат привлекателно. Недостатък е, че дървото може да стане хлъзгаво, когато се навлажни заради водорасли, макар че лесно може да се отървем от тях с препарат за премахване на водорасли, щадящ околната среда. Тази статия ви показва няколко лесни стъпки за изграждане на дървена платформа или вътрешен двор.

 1. Избор на правилното място

  Вътрешният двор често е разширение на вашата къща. И така, когато решавате къде да го разположите, вземете под внимание посоката на вашия дом и преобладаващите ветрове, траекторията на слънцето и часовете, в които вътрешният двор ще бъде огрян. Определете размера на вътрешния двор, ако е възможно, заедно с плана за оформление на градината.

 2. Подготовка при използване на композитни дъски

  Махнете слой почва и заравнете терена. Много важно е да направите това внимателно. Разстоянието между носещите греди и каменните плочи, на която те ще легнат, трябва да бъде най-много 40 см (от център до център). Набийте каменните плочи на местата им и проверете дали са хоризонтални.

 3. Постарайте се основата да е равна

  Носещите греди трябва да лежат върху твърда повърхност. Можете да постигнете това, като използвате каменни плочи, бетонна основа или фундамент от чакъл. Винаги се старайте фундаментът да бъде стабилен и равен. Ако той е направен от почва и пясък, покрийте камъните с платно против плевели.

 4. Оставете фуга до стената

  Поставете носещите греди върху основата с подравнени краища. Оставете разстояние от 3 см от стената, за да има място за разширение поради нагряване от слънцето или дъжд. Може да се наложи да поставите допълнителна носеща греда между краищата на 2 дъски, която да осигури стабилност.

 5. Използване на скоби

  Започнете с поставянето на първата дъска и я прикачете към носещата греда със завършваща скоба. Забележка: не завинтвайте директно в носещата греда, а избягвайте спукването й, като най-напред пробиете отворите. Монтирайте скобата в отвора от другия край на дъската и след като предварително сте пробили отворите, завинтете скобата на мястото й. За да предотвратите ръждясването, използвайте неръждаеми винтове. Има различни видове скоби – вж. A, Б и В, но методът на закрепване е един и същи – пъхат се в отвора и се завинтват на мястото им върху носещата греда.

 6. Монтиране на следващата дъска

  Натиснете следващата дъска към скобата, която действа и като разделител между дъските. Не забравяйте да оставите същото разстояние от 1 см до следващия ред дъски.

 7. Разместване на дъските

  Щом закрепите дъските на мястото им, ако желаете, може да затворите видимите срезове на дъските с кантове. По-добре е дъските да бъдат свързвани разместени една спрямо друга, вместо връзките да са в една линия, тъй като това осигурява по-голяма стабилност.

 8. СЪВЕТ

  Ако трябва да режете дъските по размер, проверете дали можете да срежете необходимата дебелина и дали използвате подходящо ножче за съответния материал. За повече информация относно подходящия вид електрически трион за различните видове работа вж. използване на инструментите.

 9. Вътрешен двор от траверси

  Може да направите вътрешен двор и от твърда дървесина и траверси. Добър избор за дървесина са сертифицирана от Горския попечителски съвет твърда дървесина Bankirai или импрегниран централноевропейски бор.

  Поставяне на траверсите в пясък
  Използвайте дъски със сечение 2,5 x 14,5 см. Те се предлагат с различна дължина и могат да бъдат полагани директно върху земята. Разстоянието между траверсите не трябва да бъде по-голямо от 70 см. Постарайте се траверсите да бъдат хоризонтални с помощта на нивелир и поддържаща дъска, ако е необходимо. Използвайте платно против плевели или пък настелете чакъл между траверсите, за да не позволите да поникне трева.

 10. Завинтване на дъските на мястото им

  Завинтете дъските към траверсите с винтове от неръждаема стомана. Най-напред пробийте отворите, за да могат винтовете да бъдат завинтени докрай и да предотвратите разцепване. Дъските трябва да могат свободно да се свиват и разширяват, така че оставете между дъските фуги от поне 1 см. Същото важи и за челата на дъските. За по-красив вид окантовайте вътрешния двор, като завинтите вертикално дъска по периферията му.

 11. СЪВЕТ

  Може да се наложи да отрежете дъските по размер, така че краищата им да попадат в центъра на траверсите. Другият начин е да положите парче от траверса там, където се срещат краищата на 2 дъски.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Изграждане на платформи

3.4
3.4 of 5

167 общо

 • 5
  68
 • 4
  31
 • 3
  12
 • 2
  14
 • 1
  42