Избиране на подходящите инструменти за подрязване

80% of 100%
Подрязването на растения, храсти, жив плет и дървета е важна част от поддържането на градината в добър вид. Знаете ли как да изберете най-добрите инструменти за подрязване съобразно нуждите си? Прочетете тук повече за богатия избор.
 1. Лозарски ножици – неизбежно необходим инструмент за всеки градинар

  Без лозарски ножици никой градинар не може да се справи с подрязването на тънки и средно дебели стебла. Лозарските ножици се предлагат във два варианта: разминати (папагалски клюн) и насрещни.

  Разминати лозарски ножици (A)
  Лозарските ножици с папагалски клюн имат две остри пластини, които работят като обикновените ножици. Този вид е много удобен за растения с меки и кухи стебла.

  Насрещни лозарски ножици (B)
  Насрещните лозарски ножици се състоят от една остра пластина и едно дебело блокче. Стеблото се опира на дебелото блокче, а острието от другата страна го прерязва. Насрещният вариант е много удобен за растения и храсти с дървесни клони. Плоското острие гарантира, че стеблата няма да бъдат пречупени и смачкани при подрязването.

  Трябва винаги да сте сигурни, че лозарските ножици са остри. Това ще ви спести време и енергия. Остриетата от твърда стомана остават остри най-дълго време, затова се нуждаят от по-малко поддръжка.

 2. Трион за подрязване – за по-дебели клони

  Ръчният или електрически трион за подрязване е по-практичното решение за по-дебели клони. Трионът за подрязване е подходящ и когато се налага да достигнете по-труднодостъпни места. Трионите за подрязване се предлагат в различни форми и размери, със или без сменяем режещ лист. Когато избирате ръчен трион за подрязване, е важно да проверите зъбите. Импулсно закалените зъби остават остри по-дълго време, а трионите със зъби от твърд метал остават остри още по-дълго.

  Недостатъкът на ръчния трион е този, че трябва да натискате много. Електрическият трион за подрязване е подходящ, когато трябва да се справите с по-дебели клони. Поддържайте добре инструментите си, за да ги запазите остри по-дълго време.

  За по-дебелите клони може да използвате дори реверсивен трион.

 3. Ножица за клони – за по-твърдите и дебели клони

  Както трионът за подрязване, така и ножицата за клони са предназначени за по-дебели клони. Ножицата за клони прилича малко на лозарска ножица, но е с по-дълги дръжки, за можете да прилагате по-голяма сила и да работите лесно на по-големи височини. Често можете да регулирате дължината на дръжките. Ножицата за клони е идеална за рязане на твърди, дебели клони, но може да се използва и за нарязване на клоните, които изхвърляте като градински отпадъци.
 4. Верижен трион – за по-дебелите клони и дънерите на дърветата

  Верижният трион е идеален за по-дебелите клони и дънерите на дърветата. Продават се електрически и бензинови верижни триони. Електрическият верижен трион е по-лек и по-удобен за любителска работа. Определете как желаете да отрязвате, преди да започнете, за да осигурите максимална безопасност на работата си.

  Начинът, по който отрязвате, определя как ще падне дървото. Започнете с отрязване на парче откъм страната, към която искате да падне дървото. Сега отрежете парче от другата страна, малко по-високо от първото. Можете да продължите да режете от тази страна, докато дървото падне. За безопасност изключете верижния трион веднага с падането на дървото.

  Трионът може да се заклини поради голямото тегло на дървото върху изреза. В такъв случай забийте клин в изреза, за да освободите триона.

 5. СЪВЕТ

  Винаги носете предпазни очила, здрави ръкавици, антифони и облекло от дебела материя. Използвайте маска и шлем за допълнителна защита от дървените стърготини, които хвърчат наоколо с висока скорост.
 6. Храсторез – оформяне на живи плетове и храсти

  Храсторезите се предлагат в три варианта: ръчни, електрически и бензинови. С ръчния храсторез можете да оформяте дървета, живи плетове и храсти. Електрическият и бензиновият храсторез са идеално решение, ако искате да работите по-бързо. Той може да се използва за по-сериозна и тежка работа по подрязване на храсти. За собствената си безопасност носете предпазни очила и ръкавици, когато работите с храсторез.
 7. Ножици за трева – по-лесни за работа, отколкото храстореза

  Най-подходящият инструмент за чимшира е храсторезът за чимшир (или ножицата за трева). Ножиците за трева са много по-малки от храстореза и са по-лесни за работа – с тях е много по-лесно да оформите плета от чимшир в желаната форма. Ръчните ножици за трева са подходящи за лека работа по подрязване. Ако имате много работа или искате да ви е по-лесно, електрическите ножици за трева са идеалният избор.
 8. Почистване на отпадъците от подрязването с помощта на духалка за листа

  Духалката за листа е идеална за почистване на листата и други дребни отпадъци от подрязването, особено когато не е лесно да се използва гребло. Използвайте духалката за листа, за да издухате цялата биомаса от храстите или живия плет. Насочете всички отпадъци от подрязването в една посока, за да ги съберете лесно. Някои духалки за листа засмукват и дори нарязват листата. Така е още по-лесно да почистите отпадъците от подрязването.
 9. Почистване на отпадъците от подрязването с помощта на градински надробител

  Можете да използвате градински надробител, за да нарежете фино отпадъците от подрязването, като например клонки. Това е много добър начин за изхвърляне на по-малко отпадъци. Освен това, фино нарязаната органична материя по-бързо се превръща в компост. Фино нарязаните отпадъци от подрязването могат да се използват веднага като компост за току-що подрязания жив плет, храст или дърво, което ще гарантира оптимален растеж.
 10. СЪВЕТ

  Грижете се правилно за своите градински инструменти. Важно е те да са винаги чисти и остри. Не само за собствената ви безопасност, но и за да можете да ги използвате дълго време и те да работят ефективно. Спреят за почистване е един от начините за почистване на вашите градински инструменти.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Избиране на подходящите инструменти за подрязване

4
4 of 5

78 общо

 • 5
  45
 • 4
  15
 • 3
  3
 • 2
  2
 • 1
  13