Боядисване на врати и дограма на прозорци (външно)

78% of 100%

Преди да започнете външното боядисване, нужно е да решите дали искате да използвате алкидна (на базата на разтворител) или акрилна (на водна основа) боя. Какъв вид боя трябва да използвате за повърхност, която вече е боядисвана? По принцип трябва да използвате същия вид като вече използваната по-рано. Можете да избирате измежду боя на водна основа, например акрилна, или алкидна боя, която изисква разредител, например терпентин. Ако дървото не е боядисвано никога, най-добре е да използвате акрилна боя за външно боядисване. Тя позволява на повърхността да диша, която означава, че акрилната боя ще прилепва по-добре през цялата година.

Обърнете внимание
Използвайте качествени четки и валяци – с тях ще получите видимо по-добър резултат.

 1. Подготовка

  За да боядисвате вече боядисани врати и дограма, първо трябва да направите повърхността грапава с парче фина шкурка или телена четка. Това трябва да е достатъчно, за да се осигури добро прилепване на новата боя. Добра идея е всичко да се почисти и обезмасли, включително труднодостъпните места. Най-добрият начин за това е да се използва смес от вода, перилен препарат и амоняк. Внимавайте да не надраскате стъклото, защото това няма да можете да поправите по-късно.

 2. Сегашното състояние на боята

  Водата в акрилната боя понякога може да размекне повърхността, върху която се боядисва. Това съответно може да доведе до шупли или мехурчета в боята. Затова при използване на акрилна боя ще е добра идея първо да я изпробвате върху малък участък по вратата или дограмата. След това изчакайте няколко часа. Ако няма шупли или мехурчета, значи е безопасно да продължите с акрилната боя. На по-старите къщи често ще откриете, че стъклата са закрепени с маджун. Проверете дали стъклата са здраво закрепени и ремонтирайте или ги сменете, ако има пукнатини.

 3. Състояние на старите слоеве боя

  Проверете състоянието на досегашната боя. Можете да изпробвате дали тя се бели или набръчква по показания по-горе начин. Но сега залепете 2 лепенки, а след 3 дни вземете остър кламер и направете дълбока драскотина в пробната област. Залепете яка лепенка върху драскотината и я дръпнете рязко. Проверете дали по повърхността има много шупли. Ако има, то сегашният слой боя няма да е достатъчно надежден. Това означава, че ще трябва да преминете към използване на алкидна боя (на базата на разтворител). Тя ще покрие по-добре, ако повърхността е шуплеста.

 4. Припокриване за предпазване от влага

  Използваният метод за боядисване на външни дограма и врати е приблизително същият като за вътрешни дограма и врати. Единствената разлика е, че когато боядисвате външни дограма и врати, трябва да припокриете стъклото с няколко милиметра. Това ще предотврати проникването на влага. Ако използвате маджун, това може да причини напукване. Най-доброто време за външно боядисване е от средата на април до средата на октомври
  Забележка: внимавайте да не боядисвате на силно слънце – това ще причини прекалено бързо изсъхване на боята, при което резултатът не е толкова привлекателен.

 5. Водостоци и стрехи

  Разбира се, използваният материал за водостоците и стрехите е важен фактор за метода на работа – например Trespa или други ламинирани плоскости, фазер, дърво, стомана или PVC. Проверете какъв вид боя е използван за водостоците. Старите слоеве боя могат да се отстранят с шабер или шпакла за боя. Ако водостокът е направен от поцинкована ламарина, не го стържете, защото ще предизвикате корозия. Ако има мехурчета в старата боя след минаването с шпаклата и те не могат да се отстранят докрай, ще трябва да почистите ръчно с шабер. Не чакайте много преди стъргането, защото ако шпаклата за боя започне да изсъхва, ще трябва да започнете отначало. След това почистете дървото с вода, а след изсъхването първо нанесете слой грунд и след него боята. Вижте също инструкциите "стъпка по стъпка" за "Различни видове бои и лакове".

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Боядисване на врати и дограма на прозорци (външно)

3.9
3.9 of 5

40 общо

 • 5
  24
 • 4
  3
 • 3
  4
 • 2
  3
 • 1
  6