Боядисване на метали

76% of 100%

Понякога се налага да боядисвате метали, в закрити помещения или на открито. Това е различно от боядисване на стена или дървена повърхност. Ако металът не е покрит, първо трябва да премахнете евентуалната ръжда. Затова ще трябва да изшлайфате или изстържете повърхността с телена четка, след което да я почистите и да премахнете всякакви мазнини и прах. След това нанесете слой от грунд за метал върху голата повърхност – той ще я покрие с едно минаване, без необходимост от друг грунд. Този вид боя има добра устойчивост на издатини и драскотини, а също предпазва от ръжда. Ако боядисвате алуминий, мед или цинк, използвайте специален грунд за целта с оглед на по-добро прилепване.

Обърнете внимание
Използвайте качествени четки и валяци – с тях ще получите видимо по-добър резултат.

 1. В закрити помещения

  Можете съвсем лесно да промените цвета на радиатора за отопление, за да подхожда на новия цвят на стаята (вж. също инструкциите "стъпка по стъпка" за изработка на клетка за радиатор). Изшлайфайте износените или повредени места, обезмаслете и нанесете слой от грунд. След това обезмаслете целия радиатор. Разбира се, радиаторът трябва да е студен, за да го боядисате. Използвайте специална боя за радиатори, която се предлага с богат избор от основни или допълващи цветове. Боята за радиатори е предназначена специално за използване на радиатори или тръби за отопление. Този вид боя е устойчив на топлина, обезцветяване и стареене.

 2. На открито

  Металните изделия за използване на открито, например перила на балкони и градински огради, перголи, гаражни врати и др., са изложени на атмосферните влияния. Затова не е изненадващо, че металът рано или късно корозира или ръждясва. Ето защо металът се нуждае от периодична поддръжка и даже трябва от време на време да бъде обновяван.

  Премахване на ръжда
  Ръждата и окисленията обикновено се намират по заварките. Можете лесно да ги премахнете с телена четка или с помощта на електрическа бормашина с телена четка като приставка. За плоски повърхности като огради друг начин е многофункционалният изстъргвач с почистващ диск. Използвайте маска за пръскане, предпазни очила и работни ръкавици. Отстранете всичката останала ръжда, иначе тя със сигурност ще избие отново. Ръждата обикновено започва от ръбовете и заварените компоненти, затова на тях трябва да обърнете допълнително внимание, особено ако са на труднодостъпни места.

 3. Предпазване от ръжда

  За да предотвратите ръжда, използвайте устойчив на ръжда грунд или друго специално средство за покриване на метали. Най-добре е да направите това с малка обла четка. Правете това много внимателно, като използвате малки количества, за да предотвратите разтичане. Тогава горният слой боя ще бъде по-траен.

 4. Използване на бои за метал на открито

  Когато грундът е напълно изсъхнал, можете да нанесете най-горния слой боя. Използвайте боя за метал, защото тя предлага добра защита срещу корозия за умерено натоварени повърхности. Избягвайте боядисване при силно слънце - това означава, че боята ще изсъхне прекалено бързо и така ще се появят пукнатини по най-горния слой. Започнете от ъглите и по ръбовете, като използвате малка обла четка и я потапяте само на 1 см в боята. Внимавайте да не нанасяте боята твърде дебело – по-добре е да нанесете 2 или повече слоя. Обикновено можете да нанесете следващ слой отгоре след 16 часа. Редовно проверявайте за ръжда и я премахвайте незабавно с телена четка и при нужда ретуширайте – това ще удължи интервалите за извършване на поддръжка.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Боядисване на метали

3.8
3.8 of 5

305 общо

 • 5
  148
 • 4
  70
 • 3
  22
 • 2
  16
 • 1
  49