Боядисване на дървена дограма

76% of 100%

Дървената дограма ще бъде много по-издръжлива, ако дървото е добре защитено от влага и пряка слънчева светлина. Боядисването и лакирането защитава не само от влага и плесен, но и от насекоми, ларви и дървояди.

 1. Избор на подходяща боя или лак

  Предлагат се много различни видове бои и лакове за вътрешна и външна употреба: • Бои на водна основа (акрилни) • Бои, които се разреждат с терпентинов разредител (алкидни) • Износоустойчиви бои, които осигуряват по-здраво покритие • Полиуретанови (PU) бои: двукомпонентни бои, които се използват с акрилни или алкидни бои. Този вид бои са по-твърди и трайни. • Лакове: прозрачни покрития, които запечатват дървото и го защитават от влага и ултравиолетови лъчи. Лаковете придават блясък и улесняват почистването.

 2. Покриване на боята с нов слой или пълно сваляне на старата боя?

  Ако боядисаната повърхност на дограмата на прозореца е ерозирала, най-напред трябва да я шлайфате и добре да почистите праха, преди да положите нов слой боя. Ако е необходимо, запълнете всички дребни неравности. Ако обаче съществуващата боя е силно повредена или ако искате да използвате друг вид боя, трябва напълно да почистите повърхността. Може да направите това чрез изгаряне на боята с пистолет за горещ въздух, с шпакла за изстъргване на боята или чрез шлайфане.

 3. Проверка за дупки и пукнатини

  Преди да започнете да боядисвате, добре е внимателно да прегледате дали между касата на прозореца и стената има фуги. С течение на времето във фугите и цепнатините се натрупва мръсотия и влага. Така че внимателно ги почистете с прахосмукачка или четка и ги запълнете със същия пълнител, какъвто е бил използван преди това.

 4. Грундиране

  За по-добро покритие и прилепване на повърхностния слой, най-напред добре грундирайте. След изсъхването му фладерът на дървото може да се повдигне, затова го загладете с фина шкурка (номер 220 или 280). Винаги шлайфайте по посока на жилките на дървото. Запълнете всички цепнатини и неравности с кит и ги загладете, а после внимателно почистете и премахнете праха.

 5. Започване на боядисването

  Ако използвате ново дърво, най-напред проверете дали има следи от смола и ги отстранете, ако е необходимо. Ако не направите това, киселините в смолата по-късно ще атакуват боята. След това обезмаслете дървото. Твърдите породи дървесина съдържат повече масла, които затрудняват първоначалното полагане на добро покритие с боя. В такъв случай, първо грундирайте добре.

 6. Предпазване

  Най-добре е да подлепите стъклата с предпазна лента. Това отнема известно време, но после можете да боядисвате много по-бързо, чисто и равно. Забележка: свалете предпазната лента веднага след боядисването, защото иначе заедно с лентата може да свалите и част от боята.

 7. Полагане на окончателното покритие

  Работете от вътрешната към външната част на дограмата на прозореца. Отворете прозореца и първо боядисайте вътрешната част. Започнете с хоризонталните части на дограмата и работете отдолу нагоре. След това боядисайте вертикалните части. Притворете прозореца и боядисайте ръбовете на дограмата. След това боядисайте цялата дограма, като работите отгоре надолу.

 8. Заглаждане на боята за равномерна дебелина на слоя

  Когато боядисвате, винаги работете отдолу нагоре, като напълно препокривате мазките с четката. След като завършите, внимателно загладете припокриванията на мазките с четката, за да гарантирате равномерна дебелина на боята и да избегнете разтичането й.

Rating

Дайте оценка на тази инструкция 'стъпка по стъпка'.

Боядисване на дървена дограма

3.8
3.8 of 5

1655 общо

 • 5
  806
 • 4
  338
 • 3
  170
 • 2
  107
 • 1
  233