Често задавани въпроси

Имате въпроси относно конкретна задача или инструмент? Или искате да научите за разликите между отделните инструменти? В страницата на SKIL ще намерите полезен списък с често задавани въпроси.

Проверете дали вашият въпрос е тук и намерете отговора, който търсите!

 • Кой е подходящият инструмент за рязане на подов ламинат: циркуляр или прободен трион?

  Може да използвате и двата инструмента. Прободният трион е по-удобен и освен това с него по-лесно се правят по-къси срезове, докато циркулярът е по-добър за дълги прави срезове. Използвайте ножче с дребни зъби. За да се получи гладък ръб, винаги режете плоскостите с лицевата повърхност надолу.
 • Когато режа MDF плоскост с пластмасово покритие, бялата пластмасова повърхност винаги се натрошава и се получава неравен ръб. Трябва ли да използвам специален трион?

  Най добре е да използвате циркулярен диск с дребни зъби и да регулирате дълбочината на рязане така, че дискът едва да се подава от другата страна на плоскостта. Може да използвате и прободен трион с ножче с дребни зъби. Добре е да залепите предпазна лепенка по дължината на среза от двете страни на плоскостта, за да се намали до минимум разтрошаването на ръбовете.
 • Какъв вид свредло и на каква скорост трябва да го използвам, за да пробивам отвори в гранит?

  Зa да пробивате отвори в гранитни плочи, използвайте свредла с диамантен връх или видиеви свредла. Може да използвате и свредло за стъкло. Използвайте настройката за ударно действие на вашата бормашина и повишавайте скоростта й постепенно. Регулирайте скоростта, за да предотвратите плъзгането по повърхността на плочата, и не пробивайте на максимална скорост. Ако е необходимо, охлаждайте гранита с вода.
 • Колко трябва да се показва циркулярът от другата страна на материала?

  Пo принцип 3 мм е достатъчно. Това ще намали разтрошаването на повърхността на материала. Това е така, защото при максимална дълбочина на рязане зъбите на режещия нож навлизат в материала почти под прав ъгъл. Но ако използвате минималната необходима дълбочина на рязане, ъгълът на атака на зъбите е по-малък. Това много повече улеснява работата и води до по-добри резултати.
 • Винаги ли трябва циркулярът да работи на максимална скорост?

  Променливата скорост ви дава възможност да регулирате скоростта на рязане според материала. Гипсокартонът и термопластичните пластмаси например изискват по-ниска скорост от твърдите тропически дървесни породи или алуминия. Режещите инструменти с "плавно стартиране" достигат максималната скорост постепенно, което води до по-слабо ударно натоварване при стартиране на машината.
 • Hяма ли да загуби мощност бормашината, ако регулирам скоростта й?

  Pегулируемата скорост е един от факторите, с които трябва да се съобразявате при покупка на бормашина. Повечето евтини бормашини са с фиксирана скорост – обикновено около 300 об./мин. По-скъпите бормашини имат превключвател за избор между висока или ниска скорост. При използване на съвременните електронни средства едва ли се губи някаква мощност.
 • Каква в разликата между акумулаторна бормашина и акумулаторен винтоверт?

  Подобно на акумулаторните бормашини, има и акумулаторни винтоверти. За завинтване на винтове може да използвате и акумулаторна бормашина, така че може да решите, че не ви е необходим акумулаторен винтоверт. Това обаче не е вярно: акумулаторният винтоверт е по-лек и по-компактен от акумулаторна бормашина, така че той е по-удобен и не толкова уморителен при работа. Освен това с акумулаторен винтоверт е по-лесно да се работи на труднодостъпни места. Също така акумулаторният винтоверт е по-евтин от акумулаторна бормашина.
 • Защо акумулаторът на моята акумулаторна бормашина се изтощава толкова бързо?

  Мощността на акумулаторните бормашини зависи от напрежението на акумулатора. По-мощните инструменти имат нужда от акумулатор с по-голям капацитет (в амперчасове), а това ви дава възможност и за по-продължителна работа между зарежданията. Колкото по-тежка е извършваната от вас работа, толкова по-бързо се разрежда акумулаторът. Върху това влияе и стареенето на акумулатора. Върху живота на акумулатора влияят и начинът на неговата употреба и зареждане, както и типът на акумулатора.
 • Как да разбера колко едра шкурка да използвам?

  Cтандартната червено-кафява шкурка е подходяща за общи работи за шлайфане и се предлага в широк диапазон размери на зърното – от груба до фина. Шкурката с оксидни зърна върху текстилна основа е още по-здрава и се използва за шлайфане на метал и за шлайфмашини. Най-твърд от всички е карборундът, използван при шкурки за "мокро" и "сухо" шлайфане. Те може да се мокрят с вода при шлайфане на метални повърхности. Размерът на зърното определя ефекта от шлайфането. По-дребнозърнестата шкурка води до по-гладка обработка, но недостатъкът й е, че по-бързо се запълва. Това значи, че не може да използвате такъв тип шкурка за отнемане на много материал. По-едрозърнестата шкурка е по-ефикасна за отнемане на материал, но може да доведе до драскотини и затова обикновено се налага използването на по-фина шкурка.
 • Моята шпаклована стена е покрита с латексова боя. Кой е най-добрият начин да я премахна?

  Hай-напред полейте латексовата боя с гореща вода и после се опитайте да я свалите с телена четка или триъгълен шабер за боя. Ако това не проработи напълно, използвайте горелка, за да свалите останалата боя с телена четка.
 • Какво означава "16 V макс."?

  Пакетът батерии "16 V макс." (14,4 V) се състои от четири отделни батерии. Всяка батерия има две стойности на напрежението: номинална и максимална. Когато една 3,6 V литиево-йонна батерия се зарежда, тя в действителност се зарежда с 4 V. Чак след като се разреди до ниво 50%, тя достига номиналното ниво от 3,6 V. Номиналната стойност се пресмята както следва: 3,6 V x 4 батерии = 14,4 V. Стойността "макс." се базира на максималното ниво на зареждане: 4 V x 4 батерии = 16 V.
 • Какво означава "20 V макс."?

  Пакет батерии "20 V макс." (18 V) се състои от пет отделни батерии. Всяка батерия има две стойности на напрежението: номинална и максимална. Когато една 3,6 V литиево-йонна батерия се зарежда, тя в действителност се зарежда с 4 V. Чак след като се разреди до ниво 50%, тя достига номиналното ниво от 3,6 V. Номиналната стойност се пресмята както следва: 3,6 V x 5 батерии = 18 V. Стойността "макс." се базира на максималното ниво на зареждане: 4 V x 5 батерии = 20 V.